Притеснявате се какво знае Facebook за вас? Проверете Google!

Най-голямата търсачка събира всевъзможни данни – от постоянното ви местоположение до хобитата и доходите ви

Покрай скандалите с неправомерно използваните лични данни от страна на Facebook много хора изпитаха разочарование, разбирайки колко много информация за тях е събрала социалната платформа. Това обаче е нищо в срванение с това, което Google има за вас.

Дилън Кюран, консултант в сферата на информационните технологии, си е направил труда да провери това и резултатът определено го е шокирал, независимо от неговия дългогодишен опит като програмист.
"Аз наистина бях като ударен от гръм. Казах си: “О, Боже мой, това е абсурдно", коментира Кюран, цитиран от NBC News, като обръща внимание обаче, че според него Google не прави нищо злонамерено, но се е почувствал неудобно да бъде толкова стриктно следен.

Когато консултантът поискал данните си от Google, той открил, че местоположението му е било постоянно следено във фонов режим, включително колко време му е необходимо да пътува между различни точки, заедно с хобита, интереси, потенциални задължения и доходи, данни за приложенията му и записи на файлове, които самият той е изтрил отдавна. И това е само за начало.

"Грешка е човек да се доверява на толкова големи структури, които притежават толкова много информация. Наистина, те просто се опитват да спечелят повече пари, но в един момент все някой може да направи грешка”, предупреждава Кюран, чийто пост предизвика множество коментари.

Това, което е установил Кюран, е реалността, с която се сблъскват ежедневно милиони потребители на Google”, казва Скот Дж. Шакелфорд, асоцииран професор в университета в Индиана, чиято работа е фокусирана върху законите и политиките в областта на киберсигурността. "Всички потребители на Google се проследяват по подразбиране къде се намират и къде отиват чисто физически. Това е шокиращо за много от тях”, добавя той.

Към момента разликата е, че Google не продава тази информация и компанията не се е замесвала в скандали по темата като Facebook, която беше засипана от критики, след като стана ясно, че личната информация на 50 милиона потребители на социалната мрежа е продадена компания за анализ на данни, която е работила за предизборната кампания на Доналд Тръмп.

Във връзка с разкритието на Кюран говорител на Google подчерта, че хората трябва да са наясно с избора си на онлайн поверителност и да преглеждат редовно опциите, които са задали.Притеснявате се какво знае Facebook за вас? Проверете Google!

© Иван Гайдаров, pcworld"За да направят правилния за себе си избор на инструменти за поверителност, хората трябва да са наясно със своите данни в Google и да знаят как да ги контролират. С течение на годините сме разработили инструменти като My Account специално за тази цел и бихме насърчили всички да ги използват", се казва в позицията на компанията.

Добрата новина е, че Google наистина предоставя широк набор от инструменти за поверителност чрез въпросната функция, която позволява на потребителите да виждат личните си данни и историята на проследяването си. My Account също така позволява на потребителите да изключват проследяващите механизми или да изтриват отделни данни.

Потребителите на Google могат да влязат в своите онлайн профили и да видят: пълната карта на местата, на които са били, на кои дати и в колко часа, от момента, в който са започнали да използват търсачката на смартфона си; цялата си онлайн активност и тази в търсачката от всичките ви устройства; пълна информация за използваните от тях приложения; Цялата си история в YouTube. Не на последно място, цялата тази информация може да бъде изтеглена под формата на един голям файл.

Ако след като се запознаете с информацията, искате да изтриете някаква част от нея, можете да го направите от трите точки до елемента, като изберете опцията "Изтриване" или иконата на кошчето.

От Google са категорични, че изпълняват своите задължения за защита на потребителските данни, които използват за предоставяне на персонализирани резултати при търсене и полезна информация. Разбира се, заедно с реклами.


Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.