Изтриването на профил във Facebook – по-лесно да се каже, отколкото да се направи

Без социалната платформа много хора ще се чувстват много по-изолирани, отколкото сега

През последните няколко дни Facebook е обект на постоянно внимание заради взаимоотношенията си компанията Cambridge Analytica, която използва неправомерно личните данни на 50 милиона потребители на социалната мрежа. Това повдигна въпроса не само за ролята ѝ в събирането на данни от подобни компании, но и върху цялата бизнес практика на Facebook и отношението на компанията към потребителите, като някои от тях са толкова загрижени, че вече се чуват призиви за масово напускане на социалната платформа. Дори стартира движение, наречено #deletefacebook, част от което е и Брайън Актън, съосновател на приложението WhatsApp, което Facebook купи през 2014 г. за $ 22 млрд. Тази реакция, разбира се, е основателна, но не и толкова лесна опция за много потребители.

Фактите сочат, че с над 2 милиарда потребители Facebook е най-популярната социална мрежа и много хора я използват, за да поддържат връзка със свои приятели и роднини по цял свят. От Facebook също така много хора научават за рожденните дни на приятелите си, предложения за брак, раждане на деца и въобще различни аспекти от живота им. Едно е ясно – без Facebook много хора ще се чувстват много по-изолирани, отколкото сега.

Разбира се, ролята на социалната мрежа далеч не се изчерпва само с това. Има немалко потребители, които разчитат на Facebook за работа или за подкрепа към определени общности и каузи. Там има и много групи по интереси, които събират хора от цял свят и без платформата това ще стане невъзможно или поне много по-трудно.

Сафия Нобъл, асистентка по информационни изследвания в Университета в Южна Калифорния, пише в своята книга “Algorithms of Oppression”: “За много хора Facebook е важен вход към интернет. Всъщност това е единствената форма, под която някои хора използват интернет, и затова платформата играе централна роля в комуникацията, създаването на общности и участието в онлайн социума."

Джилиан Йорк, писател и активист в Берлин, пък посочи в Twitter, че изтриването на Facebook профила е привилегия, която много хора просто не могат да си позволят. Тя отбелязва, че хората с увреждания или някакви тежки заболявания, както и такива, чиито семейства живеят извън страната си, и много други ще загубят много, ако Facebook изведнъж изчезне.

"Ако хората използват социалните медии, за да поддържат активно взаимоотношения и да градят връзки, Facebook може да бъде много полезен за благополучието им", коментира и Мегани Грийн, доцент и директор на университета в Бъфало, и добавя, че Facebook може също така да има негативно влияние, ако хората го използват, за да се сравняват с другите и после се чувстват непълноценни. Така че, напускането на Facebook далеч не е толкова лесно, колкото обикновено изтриване на профила.

Според Грийн най-голямото предизвикателство пред напускането на социалната платформа е, че това е проблем, свързан с колективното действие. "Много хора може да искат да напуснат тази социална мрежа, но тъй като няма ясна алтернативна платформа, към която всички могат да се придвижат вкупом, този процес става много труден заради вечве изградените връзки. Накратко казано, няма истински алтернативи за масовият потребител”, добавя тя.

Около Facebook съществуват и съвсем практически въпроси. Много платформи и приложения например използват за регистрация входните данни към социалната мрежа. Tinder разчита именно на това за удостоверяване на потребителите, както и някои плейлисти в Spotify (направете си нова регистрация там и години подбирани плейлисти и предпочитания остават в историята). Разбира се, това не звучи като особено голям проблем, но може да бъде достатъчно неудобство, което да спре хората да изтрият своите акаунти в Facebook. Освен всичко друго, платформата не забравя толкова бързо и ще продължи да събира данни за вас, след като сте си изтрили профила, ако продължите да използвате Instagram и WhatsApp.

Сафия Нобъл също така обръща внимание, че изтриването на вашия профил няма да промени начина, по който Facebook събира, продава и използва лични данни срещу обществото, на което те принадлежат. Много компании следят и профилират потребителите, след което “ежедневно злоупотребяват с огромното количество информация, която притежават”.

Други експерти по данните също защитават тази позиция. Фредерик Калтойнер от Privacy International е категорична: "Можете да изтриете вашия Facebook и въпреки това пак ще бъдете следени постоянно в онлайн, а все повече и в офлайн живота ви. Не забравяйтем, че мобилните телефони по дефиниция са проследяващи устройства". Ето защо Йорк, Нобъл и други като тях силно настояват за международни стандарти и разпоредби, на база на които да бъде търсена отговорност от компании като Facebook.

В крайна сметка обаче, няма нищо лошо или странно, ако решите да премахнете вашия Facebook акаунт. Просто не забравяйте да архивирате всичката си информация преди това. Според компанията за пълното изтриване на вашия акаунт ще са нужни около 90 дни, така че имате достатъчно време да размислите. При всички случаи обаче няма правилен или грешен отговор на въпроса да изтриете или не вашия акаунт.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.