Криптовалутите – ултимативен гид! (част IV)

В предишното издание на ултимативният ни гид към криптовалутите разгледахме петте най-популярни по пазарна капитализация – Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash и Cardano. Сега продължаваме темата със следващите пет...

 

6. Litecoin (LTC) – модерният вариант на Bitcoin

Litecoin е peer-to-peer криптовалута, която често е наричана "по-малкият брат на биткойн". Между двете валути обаче, има една много съществена разлика и тя се състои в скоростите при транзакция (която е много пъти по-бърза при лайткойн). Друга особеност при лайткойна е, че когато става въпрос за миньорство, не се изисква толкова GPU мощност, колкото бърза памет.

През 2011-та година, Litecoin е анонсиран като среброто към златото (биткойн) и дълго време беше втората по пазарна капитализация валута. Понастоящем е с пазарна капитализация от 9 млрд. долара, цената за 1 лайткойн е 162 долара, в циркулация са 55 милиона лайткойна от тотален лимит 84 милиона.

 


Криптовалутите – ултимативен гид! (част IV)

© Владо Георгиев, pcworld

7. Stellar (XLM) – отличникът през 2017-та година

През изминалата 2017-та всички криптовалути скочиха до небесета, но успехът на Stellar беше безпрецедентен със скок от 30 хиляди процента! Стелар води началото си от 2014-та, като създателите му са Джед Маккалеб (Jed McCaleb), съоснователя на Ripple и бившият водещ адвокат на Ripple проекта Джойс Ким (Jouce Kim). Също както предшественика си, идеята на Stellar е да предоставя бързи парични преводи и да работи с настоящата банкова система. Цялата платформа е напълно отворена.

Настоящата пазарна капитализация на Stellar е 7.7 млрд. долара, 1 стелар е на цена от 0.42 долара, в циркулация са 55 милиона стелара, но за разлика от рипъл няма тотален лимит.Криптовалутите – ултимативен гид! (част IV)

© Владо Георгиев, pcworld


8. NEO (NEO) – китайският Ethereum поддържащ 10 хиляди транзакции в секунда

NEO (преди валутата беше позната като "Antshares") произлиза от Китай и се сравнява с етера, тъй като двете платформи споделят еднакви роли и цели – една от основните е да предлага блокчейн технологията като решение за всякакъв род проблеми свързани с работата и обработката на данни. Като част от услугите, които предлага NEO са умни контракти, активи и авоари в блокчейна.

Според един от големите инвеститори в блоковата технология Ноам Левенсън (Noam Levenson), NEO работи в името на система за бъдещето, която да е в очакване на бъдните изисквания, които ще доведат до нова интелигентна икономика.
Актуалната пазарна капитализация на NEO е 7.4 млрд. долара, 1 NEO се търгува за 114 долара, в циркулация са 65 милиона от тотален лимит 100 милиона.

 


Криптовалутите – ултимативен гид! (част IV)

© Владо Георгиев, pcworld

9. EOS (EOS) – трета генерация криптовалута поддържаща 50 хиляди транзакции в секунда

EOS (не е официално дефениран акроним, но някои го наричат Ethereum On Steroids, End Of Silence, Endless Online Scaling, EOS Operating System и др.) е друга блокчейн платформа насочена към детронация на Ethereum и служеща като инфраструктура за децентрализирани приложения.

EOS е създаден от основателя на BitShares (финансова платформа с отворен код, базирана на блоковата технология) Дан Ларимър (Dan Larimer) и разкрита на света на събитието Consensus 2017 (провежда се ежегодно под шапката на CoinDesk с акцент върху всичко ново около блоковата технология). Платформата е създадена основно да се противопостави на ниския брой транзакции в секунда, които се извършват при етера. Според Ларимър IoT (Internet of Things) в бъдеще ще изисква хиляди транзакции в секунда и затова EOS поддържа до 50 хиляди в секунда, което е двойно повече спрямо VISA картите.

Пазарната капитализация на EOS е 6.2 млрд. долара, 1 EOS се търгува за 9.4 долара, в циркулация са 660 милиона от тотален лимит 1 млрд.

 


Криптовалутите – ултимативен гид! (част IV)

© Владо Георгиев, pcworld

10. NEM (XEM) – криптовалута създадена от нулата

NEM (New Economy Movement) не е производна на биткойна, а е създадена от нулата с идеята да превъзмогне всички проблеми, които произлизат от алтернативите на биткойна – енергийната консумация, мащаба, лекотата на използване, избягването на централизацията и консолидирането от миньорите и прочее.

Създадена през 2014-та година NEM (дигиталния тоукън се казва XEM) е с фиксиран брой от 9 млрд., като в момента цената за 1 NEM е 0.60 долара. Но NEM не се копае чрез миньорство, а се придобива – когато даден акаунт има 10 хиляди или повече NEM, парите се усвояват от алгоритъма на NEM. Тогава започва пасивно добиване на блок такси (делегирано събиране). Това изразходва съвсем малко електричество, тъй като когато изключите компютъра си ще продължите процеса по пасивно добиване. Процеса е познат като POI (Proof of Importance) и реално означава, че колкото по-голям дял от NEM притежавате, толкова повече доверие събирате, което води до по-голямо количество блокове за добив. Така се създава инициатива за инвестиране в NEM като валута, тъй като по естествен начин изплаща собствените си такси.Криптовалутите – ултимативен гид! (част IV)

© Владо Георгиев, pcworld


Тъй като екосистемата на NEM предоставя платформа за стартъпи, различни индустрии, болници, разработчици на игри, художници и изобретатели, лесно да създават специални блокове за различни цели (на Java и по други начини), първите проекти вече започват да бъдат разработвани и реализирани. За пример, гейм компаниите могат да създават в дадена игра икономика под различни форми, които да позволяват на геймърите да печелят пари, чрез, ами... гейминг.

Актуалната пазарна капитализация на NEM е 5.3 млрд. долара.

 

Следва продължение...

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.