Криптовалутите – ултимативен гид! (част III)

Пазарът на криптовалутите е изключително динамичен и макар Bitcoin да остава безспорният крал, 2018-та може да се окаже повратна не само за лидера по пазарна капитализация, но и за другите популярни – а и не толкова популярни – криптовалути.  За пример, етера (Ethereum) и рипъл (Ripple) в момента са по-горещи от всякога, а и двете валути предоставят по-реалистично приложение в реалния свят, спрямо биткойна. В следващите две статии ще разгледаме накратко дванадесет от най-популярните криптовалути, класирани по пазарна капитализация.

 


1. Bitcoin (BTC) – родоначалникът, най-популярната криптовалута и с най-широка употреба

В предишните две части на ултимативният ни гид обърнахме достатъчно внимание на биткойна, но нека вкратце отново обясним. Това е първата криптовалута произлязла след световната финансова криза през 2008-ма година. Създадена от анонимния програмист (или група от такива) с псевдоним Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto), тя носи началото и на революционната блокова технология.

В края на 2017-та година, достига пазарна цена от 20 хиляди долара за 1 биткойн и преминава пазарна капитализация от 300 млрд. долара. Заради сериозни непостоянства в цената (летливост), валутата има сериозни забавяния в транзакциите и високи такси.

Към момента в циркулация са 16.84 милиона биткойна от предварително зададените 21 милиона (този лимит ще бъде ударен след около 100 години).

 


Криптовалутите – ултимативен гид! (част III)

© Владо Георгиев, pcworld

2. Ethereum (ETH) – първата алтернатива на биткойн, естествената еволюционна стъпка

Ethereum всъщност, е платформата, от която произлиза криптовалутата етер (Ether), но често се използват и двете думи, когато се споменава самата валута. Това е основният противник на биткойн, но за разлика от него платформата Ethereum е разработена с идеята да е "световен компютър" или нещо като супер мрежа за децентрализирана разработка на приложения, които трябва да наследят, това което правят в момента компании, като Google и Apple (с техните екосистеми от приложения).

Всички приложения, които се разработват на Ethereum са с отворен код и се разпространяват на публична платформа, където миньорите работят, за да добиват криптовалутата Ether, която от своя страна захранва цялата мрежа.

Според съоснователя на Ethereum Джоузеф Лубин (Joseph Lubin), биткойна е поставил основите на блокчейн технологията, но етера има потенциала да се превърне в програмируема валута.Криптовалутите – ултимативен гид! (част III)

© Владо Георгиев, pcworld


През септември 2016-та година в резултат на атака срещу The DAO (дигитална децентрализирана автономна организация и форма на инвестиционен фонд за рисков капитал), етера беше разделен на две: Ethereum (ETH) и Ethereum Classic (ETC).

Към момента на публикуване на статията, пазарната капитализация на етера е 104 млрд. долара, цената е 1080 долара за 1 етер, а в циркулация са 97.3 милиона етера от безкраен лимит.

 

3. Ripple (XRP) – с основен фокус върху банковия сектор, предлага сетълмънт в реално време

Рипъл се появи през 2012-та година, но в края на миналата за кратък момент задмина дори етера по пазарна капитализация. Въпреки че е конкурент на биткойна, рипъл има друга цел – да бъде централизирана мрежа насочена към банковия сектор и да се използва за парични преводи, точно като системата SWIFT. Пари изпратени по Ripple мрежата се конвертират в XRP тоукъни от едната страна, а от другата пристигат като парична валута по избор. Факт е, че към момента, XRP е по-бърза и надеждна алтернатива от други тоукъни, като биткойна.Криптовалутите – ултимативен гид! (част III)

© Владо Георгиев, pcworld


Актуалната пазарна капитализация на Ripple е 45 млрд. долара, цената е 1.15 долара за 1 рипъл, при циркулиращи 38.8 млрд. рипъла от тотален лимит 100 млрд.

 

4. Bitcoin Cash (BCH) – алтернатива, наследник и еволюция на оригиналният биткойн

Картовата мрежа на Visa обслужва средно по 1700 транзакции всяка секунда (в световен мащаб). Тази мрежа е създадена с капацитет от 24 хиляди транзакции в секунда. Знаете ли колко транзакции в секунда може да обслужва мрежата на класическият биткойн? Седем (7). А това стана голям проблем когато през 2017-та биткойна се изтреля в небесата и стана по-популярен и ползван от всякога. Това и наложи през август миналата година блокчейна на биткойн да бъде разделен и от това произлезе Bitcoin Cash. Нова криптовалута, нови правила, нов блокчейн и възможност за 8 пъти повече транзакции в секунда при осезаемо по-ниски такси.Криптовалутите – ултимативен гид! (част III)

© Владо Георгиев, pcworld


Това в момента е чудесно, но ако хипотетично Bitcoin Cash вдигне цената си 100 пъти и пропорционално с това нарастне търсенето му, ще се появят идентични на класическият биткойн проблеми.

Пазарната капитализация на Bitcoin Cash е 26 млрд. долара, цената е 1500 долара за 1 BCH, в циркулация са 17 милиона BCH при тотален лимит от 21 милиона (идентично с класическият биткойн).

 

5. Cardano (ADA) – трето поколение криптовалута, производна на етера

Cardano е друга платформа използвана за изпращане и получаване на дигитална валута, чрез използването на дигиталният си тоукън ADA. Cardano излиза на пазара на 29-ти септември 2017-та година и се счита за част от новото, трето поколение криптовалути. Създател на кардано е един от основателите на Ethereum Чарлз Хопкинсън (Charles Hopkinson). Често валутата е наричана "японският етер", тъй като 95 процента от нея се държи от японци. Кардано се разработва и менажира от международна група учени и академици специализирани в блокчейн технологията.Криптовалутите – ултимативен гид! (част III)

© Владо Георгиев, pcworld


Актуалната пазарна капитализация на кардано е 13.2 млрд. долара, цената е 0.51 долара за 1 кардано, в циркулация са 26 млрд. кардано при 45 млрд. тотален лимит.

 

Следва продължение...

 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.