Тех тенденциите, които да следим през 2018-та година

Технологичните тенденции често са трудни за прогнозиране, но има индикатори от 2017-та, които сочат доста красноречиво какво можем да очакваме в тех сектора през новата година. А ако дори половината от тези тенденции разширят влиянието си, тогава ни очаква поредната вълнуваща година.

 

Блокчейн технологията ще продължи да бъде усвоявана

Блокчейн (блок-верига или блокова технология) е цифрова счетоводна книга, която може да бъде споделяна и достъпна от всеки, за да следи за извършените транзакции между две страни. Терминът получи голямо внимание през 2017-та заради криптовалутата биткойн, която използва един децентрализиран блокчейн, за да следи всички транзакции. Но технологията може да се използва далеч отвъд биткойн.
Някои хора искат блоковата технология да се използва за неща като медицински записи, където данните на пациента да се съхраняват в криптографска база данни, която приема информация от различни медицински бази данни и софтуерни програми. Голямото предимство е, че личната медицинска история на пациента може да се съхранява на едно безопасно, децентрализирано място, но и да е достъпна за различни лекарски кабинети и медицински центрове, без тези офиси или техният софтуер да се координират помежду си, за да актуализират записите.

 

5G мрежата

AT&T и Verizon започнаха тестването на 5G мрежата през 2017-та година, а през 2018-та и двете компании ще пуснат новата услуга в редица щати на САЩ. За разлика от 4G и LTE, 5G първоначално ще се използва за домашен интернет, тъй като позволява 1 гигабит скорост, а това е между 15 и 20 пъти повече от настоящата средностатистическа скорост на американски дом. Освен това, новата технология има много по-ниска латентност и може да изпраща информацията драстично по-бързо спрямо традиционния LAN кабел.

Първата държава, която ще усвои 5G стандарта за мобилните си мрежи ще е Сан Марино.

 


Тех тенденциите, които да следим през 2018-та година

© Владо Георгиев, pcworld

Добаванета реалност става комерсиална на мобилните платформи

През изминалата година, Apple направиха голяма крачка към добавената реалност с пускането на iOS 11 за iPhone и iPad. С новата ОС стана възможно за разработчиците да създават собствени AR приложения, като Place приложението на IKEA, което позволява на потребителите да сканират стаите на домовете си и да добавят виртуални мебели от каталога на магазина.

Facebook също се включват в тренда. AR Studio дава възможност на разработчиците да правят специални филтри и камера ефекти (мислете за тях, като за AR маски за селфита) за Facebook, Messenger и Instragram. По данни на анализаторите около 1 млрд. потребители с мобилни телефони ще създават AR съдържание през 2018-та. Освен това, очакваме да видим по какъв начин Google ще се включат в надпреварата.

 


Тех тенденциите, които да следим през 2018-та година

© Владо Георгиев, pcworld

Първите автономни коли стават факт

Производителите на автомобили и ИТ компаниите тестват автономни коли от години насам, но през 2018-та Google и дъщерната им фирма Waymo ще направят пореден скок към бъдещето. Waymo експериментират с автономни коли от няколко месеца във Финикс, Аризона (САЩ), но през лятото на новата година ще пуснат такива коли из града свободно. Това означава, че превозните средства ще качват хора при поискване, ще ги оставят на зададена локация и ще се връщат в града – всичко това, без шефьор.

Това всъщност, е много голяма стъпка за Waymo и технологията на автономните коли като цяло, тъй като показва, че компанията е години напред спрямо конкуренцията. Повечето други производители на автомобили се прицелват в периода 2020-та – 2022-ра за пускане на първите им модели автономни коли.

 


Тех тенденциите, които да следим през 2018-та година

© Владо Георгиев, pcworld

Ново развитие при соларните панели

През 2017-та група учени от МТИ (масачузетския технологичен институт) започнаха работа по нов тип технология за слънчеви панели, наречена "горещи слънчеви клетки". Тези клетки могат да бъдат до два пъти по-ефективни при преобразуването на слънчевата светлина в енергия спрямо типичните фотоволтаични слънчеви панели, тъй като използват по-съвременни материали и превъзходен процес за улавяне на светлина.


Тех тенденциите, които да следим през 2018-та година

© Владо Георгиев, pcworld


Горещите слънчеви клетки на практика поглъщат светлината във въглеродни нанотръбички, което ги кара да се нагорещят до около 1000 градуса по Целзий и след това да се прехвърлят от интензивна топлина обратно във фокусирана светлина към соларните клетки. Процесът прави клетките много по-ефикасни при превръщането на светлината в енергия от традиционните слънчеви панели, а освен това предлага и способността да отделя част от топлината, която трябва да се съхранява и да бъде конвертирана в енергия по-късно. Изследването на горещите соларни клетки е все още в начален стадий, но може да помогне за напредването на технологията на слънчевите панели отвъд конвенционалните през следващите години.

 

Таксита дрони

Много компании са скептични относно използването на АВПС (автономни въздушни превозни средства) сред големите градове, но китайската компания EHang превръща идеята в реалност през 2018-та. EHang вече има прототип за един човек, който е по улиците от няколко месеца, но масовото производство на такси дрон за двама пътника ще стартира през пролетта.


Тех тенденциите, които да следим през 2018-та година

© Владо Георгиев, pcworld

EHang E-184 изглежда като класически дрон, но е гигантски и може да лети по зададен маршрут със скорост от близо 100 км/ч в продължение на 25 минути. Ehang вече имат договор за първите доставки, които трябва да полетят из въздушното пространство на Дубай. Не е ясно доколко популярна ще стане идеята в действителност, но според представители на Ehang, вече се водят преговори за доставки и в редица европейски градове.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.