Основни стъпки за пълна онлайн анонимност

Събирането на потребителска информация в интернет, слабата законодателна защита и недостатъчно защитените продукти и услуги застрашават поверителността на личните ви данни в интернет

В интернет няма реална поверителност по подразбиране и това трябва да е ясно на всеки. Дори специализираните инструменти, предназначени за защита на личните ви данни, не работят толкова добре, колкото се казва в рекламите им. Поверителността на личната информация на всеки един човек в мрежата бива компрометирана чрез комбинация от събиране на потребителска информация, свързана с маркетингови изследвания (почти всяка фирма продава ваши лични данни), слаба законодателна защита, недостатъчно защитени продукти и услуги, хакерски записи и общество, което което изпитва непреодолимо влечение към подробности от личния живот на своите членове. Крайният резултат от всичко това е, че всеки, който поиска, може без особени усилия да купи или види вашата лична информация. Въобще не е нужно да сте държавен служител със законна заповед, за да погледнете в живота на някого.

 

 

Но това, че поверителността на личната ви информация не е защитена по подразбиране, не означава, че не можете да предприемете стъпки в тази посока. Ето как да върнете част от личния си живот в няколко прости стъпки.

1. Намерете сигурна държава, която цени личната информация

Няма по добро нещо от това да се намирате в държава, която поне се опитва да защити гражданите си от ширещия се правителствен шпионаж, или поне в тази му част, в която той е напълно несъвместим с юридическите постановки. Още по-добре е да се намирате в страна, която отстоява личната неприкосновеност и поставя ограничения пред търговското ползване на лични данни.

Общият регламент за защита на личните данни на ЕС (GDPR) е малка, но важна крачка в тази посока. Той засяга всяка компания, работеща на територията на ЕС или имаща отношения с граждани на Съюза, което означава, че директивата има изключително широко покритие. Очакванията са в близко бъдеще много държави, които не са част от ЕС, да се насочат към подобен тип законодателство, но винаги ще има и такива, които няма да искат да вземат подобни мерки.

Разбира се, повечето хора нямат възможност просто да се преместят в друга държава. Затова, ако вашето положение е такова и ви е грижа за личния ви живот, бъдете агент на промяната, като помагате на всяка организация, която се бори за това.

2. Използвайте анонимна операционна система

Друга полезна крачка е да се доверите на анонимна операционна система, която се изпълнява на виртуална машина (VM) и работи на защитени преносими носители. Портативното устройство трябва да използва хардуерно криптиране или сигурен софтуер. Един от най-добрите продукти в този списък е Ironkey Workspace. Той предлага качествено криптиране, не допуска потребители, които използват слаби пароли, и идва с портативната операционна система на Microsoft - Windows to Go - в няколко ключови USB модела.

Много защитници на неприкосновеността на личния живот предпочитат дистрибуция Linux Live като Tails или ZeusGuard. Този тип операционни системи са проектирани да бъдат зареждани от сменяеми носители, като Tails е едно от най-добрите решения, фокусирана върху неприкосновеността на личния живот и сигурността. Дори Агенцията за национална сигурност на САЩ заявява във изтекла вътрешна презентация, че Tails и останалите модели операционни системи от линията Live са заплаха за нейната мисия да подслушва.

Независимо дали използва такава операционна система или не, всеки потребител трябва да се увери, че машината му не съхранява информация, която може да бъде използвана срещу него. Помислете и за вариант с използването на VM решение, което се рестартира след всяка употреба. Най-добрият вариант, разбира се, е комбинацията от двете - Live OS, съхранена във VM. Нека VM задава протокола за конфигурация на динамичен хост (DHCP) и ARP адресите (Address Resolution Protocol) при всяко стартиране.

Също така, помислете и за Qubes OS - безплатна операционна система, създадена за максимално ниво на сигурност. Използва се и се популяризира от някои от най-големите защитници на неприкосновеността на личния живот в света.

3. Използвайте анонимен VPN

След това ще трябва да се свържете с интернет, като използвате анонимен метод. Най-добрият подход включва максимално възможното ограничаване на ползването на открити безжични мрежи - обществени или други - като рядко се повтаря една и съща точка на свързване. Също така е удачен вариант да използвате виртуална частна мрежа (virtual private network - VPN) или устройство, създадено за такива цели. Има буквално десетки, ако не и стотици VPN, които са специално създадени, за да усложнят идентифицирането и проследяването на вашата интернет връзка. Те правят това, като заменят IP адреса и информацията за метаданните на компютъра ви. Наред с това, много защитаващи поверителността VPN не регистрират връзките ви, така че, дори да получат заповед за съдебно претърсване, правоохранителните органи ще имат по-малко данни, които да ви идентифицират.

Също така можете да се ориентирате към използването на устройство, специално проектирано да защитава поверителността ви, като Anonabox и ProxyGambit. Устройства като Anonabox могат да използват услугите на Tor (обхванати по-долу) или анонимните VPN услуги. Устройства като ProxyGambit отиват дори отвъд това.

ProxyGambit е анонимизиращо устройство, което ви позволява да осъществявате достъп до интернет от всяка точка на света, без да разкривате истинското си местоположение или IP.

Ако сте наистина загрижени за поверителността си, помислете за използването на VPN или анонимизиращо устройство, за да защитите сърфирането си в интернет.

4. Използвайте Tor

Каквито и Live OS и интернет метод да използвате, не забравяйте да прибавите към тях подходящ браузър. Добър избор е Tor. Това е цяла система - инструменти, браузъри, приложни програмни интерфейси (API) и мрежа – създадени за това да ви помагат да останете анонимни.

 


Основни стъпки за пълна онлайн анонимност

© Иван Гайдаров, pcworld

 

След като влезете в Tor, трафикът към и от вашата конфигурация ще бъде препратен през произволен набор от Tor-възли. Въпреки че анонимността на Tor може да бъде пробита, това решение остава един от най-добрите начини да останете анонимни в мрежата, особено когато се комбинира с останалите препоръки в този материал.

5. Не използвайте плъгини

Много е важно да запомните, че много от днешните плъгини за браузъри, особено най-популярните, оставят след, които разкриват вашата идентичност и местоположение. Не ги използвайте, ако искате да запазите анонимността си.

Едно възможно изключение могат да бъдат приставките, предназначени да подобрят неприкосновеността на личния живот, като Privacy Badger, предлаган от Freedom Foundation (EFF). В Chrome и Firefox този инструмент спира маркетинговите компании и проследяващите програми от трети страни да следят сърфирането ви в мрежата, включително страниците, които посещавате. Плъгинът следи домейни от трети страни, които поставят изображения, скриптове и реклами в уеб страниците, които посещавате, и предотвратява проследяването ви.

 


Основни стъпки за пълна онлайн анонимност

© Иван Гайдаров, pcworld

 

Като кликнете върху иконата на Privacy Badger в браузъра си, когато сте в даден сайт, плъгинът показва списък с всички намерени тракери. Всеки проследяващ елемент се показва като зелен, червен или жълт - зелен за онези, които изглеждат безопасни, червен за тези, които са напълно блокирани, и жълт за тези, които са частично блокирани. Колкото повече сърфирате и използвате Privacy Badger, толкова по-ефективен става той, защото научава повече за тракерите и започва да блокира все по-голяма част от тях.

Имайте предвид, че Privacy Badger не е традиционен рекламен блокер, тъй като целта му е да защитава поверителността ви, а не да блокира реклами. Затова този софтуер не блокира реклами, които не категоризира като тракери.

EFF имат и друг подобен модул за Chrome, Firefox и Opera. HTTPS Everywhere е написан в сътрудничество с Tor Project, фокусиран върху неприкосновеността на личния живот. Приставката решава проблем със защитния протокол за поверителност на HTTPS. Някои сайтове, които използват HTTPS, не правят това по правилния начин и по подразбиране използват некриптирана версия. HTTPS Everywhere решава проблема, като гарантира, че даден сайт използва защитени HTTPS. Трябва да знаете обаче, че плъгинът няма да превърне некриптираните HTTP връзки в криптирани. Той само показва дали HTTPS връзките, които даден сайт използва, са правилно криптирани.

6. Избягвайте обичайните приложения

Не инсталирайте и не използвайте нормален софтуер за производителност, като например текстови процесори или електронни таблици. Ако едно решение е много популярно, то е сигурно, че не се интересуват от запазването на личния ви живот. Не трябва да очаквате нищо в посока защита на личната ви информация, ако един софтуер е безплатен и не е създаден специално за това. Както казва гуруто на компютърната сигурност Брус Шнайер в своята книга "Данните и Голиат: Скритите битки за събиране на вашите данни и контрол на вашия свят": “Ако нещо е безплатно, вие не сте клиент - вие сте продуктът. "

7. Никога не използвайте кредитни карти

Ако възнамерявате да купите нещо по интернет, не можете да използвате нормална кредитна карта и да останете анонимни. Можете да се опитате да използвате онлайн услуги за парични преводи като PayPal, но повечето имат записи, които могат да бъдат откраднати или поискани. По-добре използвайте електронна валута като биткойн. Електронните валути започват да получават широка валидност и се приемат на все повече и повече места. Разбира се, трябва да имате начин да превърнете виртуалните в реални пари.

8. Изпробвайте вашата цялостна защита 

Колко добре работят вашите мерки за поверителност? Има начин да разберете това. За да го направите, отидете на страницата Panopticlick на EFF и кликнете върху бутона Test Me. Платформата проверява дали браузърът ви блокира проследяващите реклами и невидимите тракери, а също така и дали оставя уникални следи при сърфиране. Въз основа на резултатите от проверката ви в Panopticlick, можете да нанесете корекции в начина, по който защитавате своята анонимност в мрежата, а, след като въведете нови решения, можете да направите тази проверка отново.

 


Основни стъпки за пълна онлайн анонимност

© Иван Гайдаров, pcworld

 

9. Споделяйте файлове анонимно

Услугата за съхранение в облака Dropbox, предназначена за споделяне на файлове с други хора, по думите на Едуард Сноудън е "изключително враждебна към поверителността". Ако търсите безплатна алтернатива, която ви позволява анонимно да споделяте файлове с всякакъв размер, опитайте с отворената OnionShare. Софтуерът е налице за Windows, Mac OS и Ubuntu.

10. Използвайте търсачка, която не следи вашето виртуално поведение

Популярни търсачки като Google и Bing следят и записват вашите търсения, за да могат да насочват реклами към вас. За максимална сигурност използвайте такъв браузър, който няма да следи виртуалното ви поведение. DuckDuckGo е чудесен избор. Той предлага много полезни функции, включващи специфично за региона търсене; безопасно сърфиране и т.н.

11. Изключете показването на локацията ви

Уеб сайтовете могат да получават данни от вашия компютър и да ги използват, за да определят местоположението ви, да насочват реклами към вас и, в крайна сметка, да помогнат да ви идентифицират. Показването на местоположението ви може да бъде изключено. В Windows 10 отворете Настройки> Поверителност> Местоположение. Кликнете върху бутона “Промяна” и преместете плъзгача, който се показва от “Включено” към “Изключено”. Това само по себе си не е достатъчно, защото сайтовете все още могат да търсят в историята на местоположението ви. За да предотвратите това, превъртете надолу до История на местоположенията и кликнете върху бутона “Изчистване”.

12. Блокирайте Javascript

JavaScript може да играе ролята на слабо място във вашата поверителност, която позволява на уеб сървърите да намират информация за вас – какви плъгини използвате, какъв хардуер и т.н. Това улеснява проследяването на поведението ви в мрежата. За максимална сигурност деактивирайте JavaScript. Ако използвате Firefox, разширението NoScript може да ви свърши работа, а ако сте потребител на Chrome, можете да прибегнете до ScriptSafe. И двата инструмента ви позволяват да изберете кои сайтове да зареждат Javascript и кои не.

13. Поддържайте защитен имейл

Когато изпращате имейли с помощта на уеб пощенски услуги като Gmail или Outlook, трябва да знаете, че те могат да бъдат следени. Защитете ги като използвате криптиране. Няколко безплатни решения ще ви помогнат да направите това. Едно от тях е ProtonMail, която шифрова целия ви имейл от край до край. Това решение не поддържа IP регистрационни файлове, които могат да бъдат проследени, и не изисква да давате никаква информация, за да създадете анонимния си акаунт. Има и приложения за Android и iOS, така че можете да го използвате и на мобилните си устройства.

14. Изтривайте "бисквитките" и историята на сърфирането си

Добра идея е редовно да чистите "бисквитките", които различните сайтове използват, за да ви следят, и историята на сърфирането ви, която може да се използва за идентифициране на мястото, където сте били.

Всеки от тези методи за анонимност може да бъде пробит, но колкото повече от тях използвате, толкова по-трудно ще бъде идентифицирането ви от друг човек или група. Разбира се, всичко, което правите, за да защитите поверителността си, причинява неудобства във вашия онлайн живот. Хората, които гледат сериозно на неприкосновеността на личния си живот, приемат тези затруднения, но повечето от нас не са склонни да направят и половината от това, което е нужно, за да постигнат поне частично някаква защита на личната си информация, като например конфигуриране на настройките на операционната си система или на профила си в социалните платформи. Повечето хора просто приемат, че няма как да се защитят и не правят никакви усилия в тази посока. От вас зависи дали ще бъдете един от тях или ще използвате изброените стъпки, за да гарантирате неприкосновеността на своята виртуална личност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.