Тенденции във войната на дигиталните асистенти през 2018 г.

Основните играчи на пазара ще се опитат да завладеят нови територии и да изградят колкото е възможно по-големи екосистеми

Въпреки че през 2017 г. Amazon и Google продадоха милиони интелигентни говорители, войната на дигиталните асистенти едва започва. През 2018 г. година Alexa и нейният еквивалент на Google ще се опитат да завладеят нови територии и да изградят колкото е възможно по-големи екосистеми. Едновременно с това, те трябва да отблъснат и нови заплахи в лицето на разработките на Apple и Samsung.

 

 

Ето някои от основните тенденции, които ще се превърнат в рамка на предстоящата война на дигиталните асистенти:

Поглед извън дома

Сега, когато хората вече свикнаха да говорят с Alexa у дома, Amazon може да се опита да изкара своя дигитален асистент и извън къщите на потребителите. Може би ще видим Alexa удобно настанена в слушалки, които да премерят сили с AirPods на Apple. Дигиталният асистент на Amazon най-вероятно ще се появи и в някои автомобили. Вероятността за това не е никак малка, особено на фона на обявените от BMW и Ford планове в тази посока.

Едновременно с това, Google и Apple също е възможно да предложат свои собствени дигитални асистенти, които да предлагат услугите си далеч отвъд смартфоните, където към момента играят по-скоро поддържаща роля. Още повече, че Apple вече съобщи, че работи върху второ поколение AirPods, а Google могат да разчитат на развитие на своите капризни Pixel Buds. А, като се има предвид, че Apple и Google вече разполагат с автомобилни решения - Android Auto и Apple CarPlay,- може би скоро трябва да очакваме и обезпечаване на безжична поддръжка или дори пълна интеграция на дигиталните асистенти с командното табло, която не зависи от телефон за гласово управление.

Битката за офиса

През ноември Amazon обяви плановете си да постави Echo на всяко офис бюро с Alexa for Business. Това ще позволи на компаниите да задават гласови команди за неща като видеоконференции и набиране през софтфони и др. Технологията също така се свързва с корпоративни услуги като Microsoft Exchange, Salesforce и SAP Concur.

Този ход може да създаде напрежение между Amazon и Microsoft, които също разработват свой AI-бизнес асистент, базиран на Cortana (Компаниите работят върху възможността за съвместимост между Alexa и Cortana - партньорство, което трябваше да се осъществи до края на 2017 г., но това не се случи). Google също е възможно да пригоди своя дигитален асистент към бизнес средата, което ще доведе до тристранна битка за място в офиса.

Нов шанс за хардуера на трети страни

Наистина ли се нуждаете от настолна лампа или хладилник, които винаги се ослушват за гласови команди? Въпреки че вграждането на Alexa или Google Assistant в хардуера се превърна в рутинна работа през последната година, това не означава, че идеята е добра. Специализираните високоговорители като Amazon Echo и Google Home осигуряват по-добро качество на звука, често струват по-евтино и са по-гъвкави по отношение на това къде можете да ги поставите. За производителите на хардуер от трети страни предизвикателството през тази година ще бъде да намерят своето място в екосистемата на дигиталните асистенти.

Войната на “умните” екрани става реална

Amazon вече започна преместването на Alexa от високоговорители към екрани - първо със 7-инчовия интелигентен дисплей Echo Show, а след това и с часовника Echo Spot. Отговорът на Google се появи тази година, с дълбока интеграция в YouTube и Google Photos.

 


Тенденции във войната на дигиталните асистенти през 2018 г.

© Иван Гайдаров, pcworld

 

Има само един проблем - интелигентните дисплеи са значително по-скъпи от говорителите и все още не е ясно дали потребителите са склонни да плащат допълнителната цена. През тази година Amazon и Google или ще трябва да дадат на потребителите ясни и точни причини да доплатят за “умни” дисплеи, или да намалят цените.

Време за монетизация

Въпреки че Amazon се е похвалил с 25 000 гласови умения на Alexa, създадени от трета страни, разработчиците все още нямат надежден начин да печелят пари от платформата. Това ще се промени в началото на 2018 г. Очаквайте нещо подобно и от Google Assistant, който в момента поддържа само гласови транзакции за физически стоки и услуги.

Един от големите проблеми с гласовите умения от трета страна е, че хората имат проблем да ги открият, запомнят и използват. Схемите за монетизиране няма да разрешат проблема напълно, но могат да принудят разработчиците да подобрят тези умения, които хората искат да използват по-често.

 


Тенденции във войната на дигиталните асистенти през 2018 г.

© Иван Гайдаров, pcworld

 

Едно устройство, много асистенти

Когато Sonos стартира първия си интелигентен говорител през октомври, най-забележителното нещо беше обещанието за отвореност. Въпреки че стартира само с Alexa, Sonos планира да добави поддръжка на Google Assistant през 2018 г. Ръководената от бившия шеф на Android Анди Рубин компания има за цел да направи нещо подобно и с новата си разработка Essential Home. Тъй като всеки дигитален асистент има свои собствени уникални предимства - Alexa за пазаруване, Google Асистент за общи заявки по интернет и т.н. - най-добрите интелигентни говорители могат да бъдат тези, които ви позволяват да изберете каквото ви трябва, без ограничения.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.