Иран забрани приложения за социални мрежи и прекъсна мобилния интернет

По този начин аятолах Али Хаменей и неговите приближени се опитват да потушат недоволството в страната и да нарушат координацията между протестиращите

Правителството на Иран спря достъпа до мобилен интернет и блокира редица приложения, включително Telegram и Instagram, след като няколко дни в страната се вихрят протести срещу управляващите. Според "Вашингтон пост" до момента в най-големите граждански вълнения от години са загинали най-малко двама души.

Протестите започнаха като демонстрации срещу несигурната икономическа ситуация в страната - слабият пазар на петрол подкопава растежа и обещанията за реформи, дадени от президента Хасан Рухани - но бързо се фокусираха върху теократичното правителство. Множество активисти настояват върховният лидер аятолах Али Хаменей да се оттегли, а на места дори се чуват гласове за връщането на иранската монархия отпреди 1979 г. Това принуди министъра на вътрешните работи Абдолрахман Рахмани Фазли в неделя да предупреди, че “тези, които вредят на публичната собственост и създават безредици, са отговорни пред закона и трябва да платят цената”.

 

 

Според Times of Israel интернет цензурата се появява, след като клип на "хиляди, които маршируват през Кормарабад, Занджан, Ахваз и други градове, включително Техеран”, започнаха да се разпространяват светкавично в социалните медии. В отговор, в събота вечерта властите принуждават доставчиците да прекратят достъпа до мобилните мрежи. Павел Дуров, основател на Telegram, съобщи, че Иран "блокира достъпа до социалната платформа за мнозинството иранци, след публичния ни отказ да затворим t.me/sedaiemardom и други канали на мирно протестиращите".

Иранските власти очевидно се опитват да скрият информацията за големината на протестите в страната и насилието, с което те биват потушавани на места, както и да нарушат способността на протестиращите да се организират. Това не е първият случай, в който управляващите показват своите опасения, когато стане дума за социални медии. Миналата година те дори заявиха намерението си да ограничат интернета на потребителите до национален интранет. Както отбеляза “Al-Arabiya”, всички големи телекомуникационни компании в Иран са или съвместно контролирани от Иранската революционна гвардия и Хаменей, или имат близки бизнес отношения с тях.

Въпреки усилията на цензурите обаче, новините от Иран все още не секват. Според CNN техни репортери все още могат да се свързват с потребители на Telegram в страната, независимо от привидната забрана, наложена върху платформата - достъпът до интернет е "по-бавен от обичайното, но съобщенията в крайна сметка преминават". Не на последно място, не трябва да се забравя, че блокирането на мобилни телефони и интернет не спомогна за разпръскването на египетските протестиращи през 2012 г. Затова е напълно вероятно иранските демонстранти също да намерят начини да координират действията си дори без тези достижения на съвременната технология. 

още по темата

Платформите на Google блокират профили по подозрения за връзки с Иран и Русия

Компанията е поредният технологичен гигант, който започва прочистване на групи и акаунти, подозирани във фишинг кампании и дезинформация
24.08.2018 / 09:01
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.