С новата функция на Facebook можем да проверим дали следим руската пропаганда

Миналата седмица Facebook пусна нова функция, която позволява на потребителите да проверят дали следват страници в социалната мрежа или профили в Instagram, създадени от Агенцията за интернет проучвания, която е свързана с Кремъл.

Миналия месец Facebook, Twitter и Google се изправиха пред Конгреса, за да отговорят на трудни въпроси за това как Русия е използвала техните платформи за разпространение на дезинформация по време на президентските избори в САЩ през 2016 г. Всъщност за периода между началото на 2015 г. и средата на 2017 г. Агенцията за интернет проучванията е публикувала около 80 хил. поста.

Още през ноември Facebook обеща на потребителите да въведе новата опция. Социалната мрежа съобщи, че повече от три хиляди реклами са били платени от профили, свързани с Агенцията. Освен това компанията установи, че около 10 млн. души са видели съответните реклами.

Как да се стигне до новата функция?

Функцията може да се намери в Help Center на Facebook. Там потребителите ще открият списък от различни страници, които са харесали или следват и които са свързани с подкрепяната от Кремъл Агенция. Също така потребителите могат да влязат със своя профил в Instagram.

Инструментът обаче има и ограничения. Той не показва дали потребителят е споделил или дали вече е прочел съдържание от подобни страници. Освен това опцията е достъпна само за десктоп версиите на социалната платформа, а много от потребителите влизат в нея основно чрез своите мобилни устройства.

От компанията подчертаха, че ще положат „значителни усилия“, за да популяризират новия инструмент, но не уточниха какво точно имат предвид.

След президентските избори през 2016 г., Facebook усилено работи, за да спре разпространяването на дезинформация на своята платформа. От компанията допълват, че вече променят начина на идентифициране на фалшивете и подвеждащи новини на сайта.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.