Facebook с нов инструмент за борба с фалшивите новини

Опцията “Свързани статии” ще разширява контекстуалната среда с цел избягване на дезинформацията

Facebook въвежда две промени, като по този начин от компанията се надяват да улеснят разпознаването на фалшивите новини, които ежедневно заливат социалната мрежа. Първата промяна е в новинарския канал, където потребителите вече няма да виждат т.нар. "Disputed Flags" под формата на червени маркери, които досега се показваха в заглавията на новини, които според Facebook е възможно да не са достоверни. Вместо това те ще имат възможност да използват опцията “Свързани статии” (Related Articles) или връзки към съдържание по темата от реномирани издатели.

 

 

Втората промяна е свързана с нова инициатива на интернет гиганта, която цели по-доброто разбиране на начина, по който хората преценяват точността на информацията въз основа на използваните от тях източници. Тази инициатива засега няма да доведе до промени в новинарския канал на социалната платформа, но има за цел да помогне на компанията да прецени доколко успешни са усилията, които полага в борбата с фалшивите новини.

Заедно с Google и Twitter, Facebook понастоящем са обвинявани постоянно, че не правят достатъчно в борбата с дезинформацията на своята платформа. Въпросът придоби още по-широка публичност по време на президентските избори в САЩ, като и трите компании бяха призовани да свидетелстват пред Конгреса за начина, по който платформите им са били използвани за външно влияние върху американската политика.

Преди една година Facebook направи няколко промени, които бяха насочени срещу разпространението на фалшиви новини, включително по-лесни стъпки за докладване на статии, партньорства с организациите за проверка на фактите и функции като Disputed Flags. Платформата дори жертва част от трафика си заради ограничаването на връзките към съмнителни източници на информация, но днес продуктовият мениджър на компанията Теса Лайънс обяви, че Facebook заменя маркерите за съмнителна информация с връзки към сродни статии от проверени и достоверни източници, защото инструментът Disputed Flags всъщност е имал обратно действие и е укрепил доверието във фалшивите новини.

"Академичните изследвания върху коригирането на дезинформацията показаха, че поставянето на силен образ като червен флаг до една статия всъщност може да укрепи доверието в така поднесената информация", коментира Лайънс и добавя: "Свързаните статии от друга страна са предназначени да дадат повече контекст, а, според нашето изследване, това е по-ефективен начин да помогнем на хората да стигнат до реалните факти”.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.