Криптовалутите – ултимативен гид! (част II)

В първия материал посветен на криптовалутите поставихме началото като обяснихме какво точно е биткойн и криптовалута, какво представлява иновативната технология блок-верига (или блокчейн) и каква е концепцията на съвременната търговия. Сега продължаваме темата с...

Биткойн миньорство


С прости думи, минното дело е процесът на потвърждаване на транзакциите и прибавянето им към общия цифров дневник (или счетоводна книга, ако предпочитате). За да се добави транзакция към дневника, "миньорът" трябва да реши нарастващ по сложност изчислителен проблем (нещо като математически пъзел, шифър). Миньорството е с отворен код, така че всеки може да потвърди транзакцията. Първият "миньор", който реши пъзела добавя "блок" от транзакции към дневника. Начинът, по който транзакциите, блоковете и публичната книга работят, гарантира, че никой човек не може лесно да добавя или променя блок по свое усмотрение.

След като към дневника се добави блок, всички корелиращи транзакции са перманентни и към портфейла на миньора (заедно с новосъздадените биткойн монети) се добавя малка такса за извършената транзакция. Минният процес е това, което придава стойност на криптовалутата и е известен, като "доказателство за извършена работа" (Proof-of-Work или просто POW). Тъй като миньорството е децентрализирано, всеки, който има достатъчно добра интернет връзка, заедно с достатъчно мощен хардуер, може да участва в добива.


Криптовалутите – ултимативен гид! (част II)

© Владо Георгиев, pcworld

Но защо, има ли награда?


След като миньорството става все по-скъпо, каква е инициативата на миньорите да останат в мрежата? Трябва да има някакъв стимул, нали? Да, има. Блок-веригата е "хеширана", т.е. разделена и криптирана, а миньорите трябва да използват изчислителната мощ на машините си, опитвайки се да я дешифрират. Наградата? В момента наградата е 12.5 биткойна за всеки хеширан блок от транзакции, които потвърдено отговарят на конкретни критерии.


Криптовалутите – ултимативен гид! (част II)

© Владо Георгиев, pcworld

Тук е редно да споменем, че броят на новите биткоини, които се освобождават с всеки хеширан блок намалява наполовина на всеки 210 000 блока или приблизително на всеки четири години. Изчислено е, че на 8-ми юни 2020-та година, наградата ще стане 6.25 биткойна.

По този начин намаляващото възнаграждение на блока води до общ брой биткоини, които са не повече от 21 милиона (в момента биткоините в циркулация съставляват почти 80 процента от тази цифра). Според текущия протокол на биткойн 21 милиона е абсолютният максимум, таванът, който след като бъде достигнат повече биткоини няма да могат да бъдат добивани. Тази горна граница на биткойн се очаква да бъде достигната след около 100 години.


Криптовалутите – ултимативен гид! (част II)

© Владо Георгиев, pcworld

Какъв е проблемът на миньорството?


Нивото на трудност на добива зависи от нивото на усилията, които се полагат в минното дело в мрежата. Следвайки протокола, който е изложен в софтуера, биткойн мрежата многократно настройва трудностите при добива на всеки 2016 блока или почти на всеки две седмици. Това се прави с цел да се поддържа постоянна скорост на откриване на нови блокове. Колкото по-високо е нивото на трудност, толкова повече спада доходността за миньорите. Следователно, ако повече хора са миньори, за всеки от участниците наградата/печалбата е по-малка (онези 12.5 биткойна се разпределят между все повече миньори).


Криптовалутите – ултимативен гид! (част II)

© Владо Георгиев, pcworld

През изминалата петилетка миньорството е станало изключително предизвикателно – на практика, в момента е напълно безсмислено да се "копае" чрез ресурсите на обикновена десктоп машина или дори съвременна графична карта от висок клас. Миньорите вече се нуждаят от ASIC (Application Specific Integrated Circuits) – специализирани машини, предназначени за миньорство. Освен това, простата сметка показва, че от 2009-та година досега са добити 16.75 млн. биткойна (или както споменахме по-горе, това са почти 80 процента от тавана), което означава, че в следващите 100 години ще бъдат добити останалите 20 процента или 4.25 млн. биткойна.

Имайте предвид, че биткойна не е единствената криптовалута, която може да бъде добивана чрез миньорство. Но това е обширна тема, която ще оставим за друг път.


Криптовалутите – ултимативен гид! (част II)

© Владо Георгиев, pcworld

Следва продължение, в което ще разискваме и други популярни криптовалути, освен биткойн, като етер (Ethereum), лайткойн (Litecoin), рипъл (Ripple), монеро (Monero), даш (Dash) и др.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.