Toyota и Panasonic ще работят заедно по „призматични” батерии за електрически автомобили

Toyota се насочи към любимия на Tesla доставчик на батерии, за да създаде свои собствени електрически автомобили.

Toyota и Panasonic ще работят заедно по батерии, които Toyota и други производители на автомобили ще могат да използват в бъдещите електрически коли. Вместо да създадат цилиндрични батерии като типа, който използват от Tesla, двете компании ще се фокусират върху „призматичните” клетки. Това са квадратни плоски батерии с алуминиев корпус и обикновено се използват при мобилните телефони. Те могат да бъдат направени по-малки и по-леки от пакетите батерии, използващи цилиндрични клетки, но често струват повече и са по-уязвими на прегряване и раздуване.

Споразумението е само първата крачка, но то показва увеличаващата се нужда от това производителите на автомобили и компаниите за батерии да работят заедно. Toyota наскоро разкри плановете си около 2020 г. да пусне на пазара нов модел електрически автомобили заедно с Mazda и Suzuki. Доскоро компанията се фокусираше само върху създаването на хибридни, зареждащите се хибридни и водородни автомобили.

Panasonic е водещ производител на батерии за електрически автомобили, които са доставяни за моделите на Tesla S, 3 и X. Компанията също създава батерии за зареждащите се хибридни автомобили на Toyota Prius и има 29% дялове на пазара. Другите лидери са LG Chem, Renault Zoe и Chevy Bolt, Samsung и китайската BYD Co.

За да направят по-добри призматичните клетки, които вече се използват при Bolt и други превозни средства, Toyota и Panasonic не трябва да се справят с трудни въпроси като химическия състав на батериите. По-скоро те трябва да ги подобрят, така че да станат по-евтини, безопасни и надеждни. Резултатът може да бъде по-широк обхват, по-бързо зареждане, по-леки или малки електрически автомобили

Засега Toyota и Panasonic само изучават възможността за съвместна работа по тези батерии, но има голям шанс сътрудничеството им да се превърне в конкретен план. Батериите са проблемният момент при разработването на електрически автомобили, така че колкото повече изследвания има, толкова по-добре.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.