Хакер открадна $31 милиона в биткойни

По-рано през седмицата Bitcoin валутата премина границата от 8000 долара за 1 биткойн, но това не означава, че криптовалутата изживява най-добрите си времена. Днес компанията Tether, която се занимава с обмен на виртуална валута - съобщи, че хакер е открадал близо 31 милиона долара в биткойни.

Официалното изявление на компанията гласи "$30,950,010 в криптовалута са били откраднати от виртуалния портфейл на Tether чрез зловредни действия на външен хакер". Компанията е маркирала токените, което на теория означава, че може да ги проследи и да преотврати обръщането им в долари и в момента работи по възстановяването на средствата.

В момента софтуерът, с който партньорите на компанията оперират - Omni Core, е спрян докато не бъде пуснат ъпдейт, който да оправи уязвимостта и да предотврати влизането на откраднатите биткойни обратно в системата. Един от партньорите, които използват услугите на Tether, е криптоборсата Bitfinex, която загуби 119 756 биткойна преди година при подобна хакерска атака - тогава тази сума възлизаще на 72 милиона долара, но по днешния курс на биткойн тя нараства до 950 милиона.

Случаят е много съмнителен, защото Tether и Bitfinex имат общи собственици и се предполага, че извършват незаконни действия, за да манипулират пазара на биткойни. Има теории, че новата атака също е дело на вътрешно лице. Цената на биткойн леко се понижи, когато новината излезе, но бързо възстанови стойността си и към момента един биткойн се търгува за 8126 долара.

още по темата

Може ли умният говорител да се превърне в шпионин?

Екип на Tencent успява да овладее Echo на Amazon, но техниките, които използва за това, не са по силите на всеки хакер
13.08.2018 / 01:31

Арестуваха световноизвестния български кракер Voksi

Той успява да разбие считаната за непробиваема DRM защита на игри, наречена Denuvo
27.07.2018 / 12:27
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.