3D сензор ще превърне iPhone във водещо устройство за добавена реалност

Компанията в момента разработва 3D сензор за гърба на iPhone – стъпка, която ще превърне телефона във водещо устройство за добавена реалност.

 

След дебюта на iPhone X вече се появиха слухове за нова функция, която от Аpple планират да представят през 2019 г. Компанията в момента разработва 3D сензор за гърба на iPhone – стъпка, която ще превърне телефона във водещо устройство за добавена реалност.

Apple разглежда технология, различна от тази, която в момента използва в системата с TrueDepth сензора в предната камера на iPhone X. Съществуващата система използва техника за структурирана светлина, която прожектира 30 хил. лазерни точки на лицето на потребителя и измерва изкривяванията, за да генерира точен 3D образ за автентикация. Планираният заден сензор вместо това ще използва подход, при който се изчислява времето, необходимо за лазера да „отскочи“ от околните обекти, за да създаде триизмерна картина на средате.

Очаква се Apple да запази TrueDepth системата, така че бъдещият iPhone ще има както предна, така и задни 3D сензори. Новият сензор обаче ще позволи повече приложения за добавена реалност в iPhone.

Според главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук добавената реалност е също толкова революционна, колкото беше и самият смартфон. „Добавената реалност завинаги ще промени начина, по който се използва технологията,” твърди Кук. През 2016 г. той подчерта, че нейното разработване ще отнеме време, тъй като има значителни предизвикателства. „Но тя ще достигне до потребителите по един мащабен начин и ние ще се чудим тогава как някога сме живели без нея“, допълва Кук.

Освен това 3D сензора на гърба на телефона ще разреши някои от настоящите проблеми при използването на добавена реалност. Тази година компанията въведе софтуерен инструмент, наречен ARKit, който улеснява разработчиците при създаването на приложения за iPhone, използвайки добавена реалност. Инструментът добре идентифицира равни повърхности и поставя виртуални обекти или образи върху тях. Но то има трудности с вертикалните плоскости като стени, врати или прозорци и му липсва дълбочинна перспектива, което прави трудно взаимодействието на дигиталните образи с реални неща. Така че ако дигитален тигър се разхожда зад реален стол, столът все още се вижда зад животното, унищожавайки илюзията.

Защо тази технология е важна? След като Apple най-накрая представи своя OLED iPhone без бутон Home, вниманието на компанията вече може да се фокусира върху това какво има в самия телефон. При iPhone X бяха представени много нови опции, но задната камера в общи линии е същата като тази при iPhone 8 Plus. 3D задна камера ще отвори iPhone X за новия свят на добавената реалност, а при смесване с изкуствен интелект и машинно обучение може дори да се конкурира с Google Lens и идентифицирането на обекти от реалния свят.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.