Криптовалутите – ултимативен наръчник!

След като разнищихме темата за 3D принтерите, следващият ултимативен наръчник на PC World ще е насочен към друга гореща тема – криптовалутите. Парите на бъдещето или измамата на века? Само времето ще покаже отговора на този въпрос. Но с настоящия ултимативен гид ще обясним всичко важно свързано с криптовалутите и след като го прочетете, със сигурност ще знаете много повече по темата, отколкото болшинството от хора.


В днешно време криптовалутите са се превърнали в глобален феномен. Трудно ще се намери голяма банка, голяма счетоводна фирма, прочута софтуерна компания или правителство, което да не се интересува под някаква форма от криптовалутите. Но отвъд шума, прес съобщенията и гръмките заглавия, се оказва, че повечето хора, дори не знаят какво точно са криптовалутите. Затова и преди да се гмурнем на дълбоко в темата, ще се върнем няколко крачки назад...

Търговия. Собственост. Доверие.

Нека анализираме технологичния напредък, който фундаментално оспорва концептуалното ви разбиране за горното и влияе върху начина, по който функционират икономиката, управленските системи и бизнеса като цяло.

Парите съществуват, за да улесняват търговията. През вековете търговията е станала изключително сложна, особено в контекста на глобализацията. Търговията се следи чрез счетоводство и тази информация често е изолирана и затворена за обществеността. Поради тази причина използваме трети страни и посредници, на които се доверяваме. Правителствата, банките, счетоводителите, нотариусите, са тези доверени трети страни. Но тези финансови и юридически структури, в крайна сметка контролират стойността на вашите пари, нали? Големите, централните банки влияят върху темпа на инфлацията и стойността на валутите, често по указания на правителството.

В такъв случай, парите наистина ли са наши? Излиза, че доверието е основната валута на търговията. А напоследък бяхме загубили доверието, докато не се появи истинска децентрализирана валута в лицето на Bitcoin. Първата комерсиална криптовалута.


Криптовалутите – ултимативен наръчник!

© Владо Георгиев, pcworld

Bitcoin за начинаещи

Bitcoin за пръв път е представен през 2008-ма година от Сатоши Накамото (Satoshi Nakamoto). Той е добил първият блок от биткойни – наричан "генезис блок" – или това е началото на блоковата технология, такава каквато я познаваме в момента. Интересното е, че "Сатоши Накамото" е псевдоним и до ден днешен не е ясно кой стои зад него, нито дали изобщо става въпрос за един човек или за цяла група. През годините е имало ужасно много опити от различни страни да се установи идентичността на Сатоши Накамото, но това е история за друг път.

Технически погледнато Bitcoin е софтуер с отворен код. Това, което прави е, да позволява на мрежа от компютри да поддържат колективно счетоводство посредством интернет, включвайки в процеса дигитални токени, наречени bitcoins (биткойни). Освен това е и криптовалута (криптираща валута) – дигитален актив, предназначен да работи като средство за обмен, използвайки криптография за осигуряване на транзакциите. Криптографията включва главно алгоритми за генериране на ключове и криптиране и дешифриране на данни с помощта на ключа. Мислете за това като заместител на валутата, която използвате в момента. Днес тя се приема от множество брандове в световен мащаб и се счита за законно разплащателно средство за всичко – от кафе и пица до недвижими имоти.


Криптовалутите – ултимативен наръчник!

© Владо Георгиев, pcworld


Bitcoin е считан за финансов (но и софтуерен) шедьовър, защото решава множество проблеми на класическата валута. За пример, всички електронни транзакции биха могли да бъдат свързани с вас, а плащанията в брой изискват вашето присъствие. Криптовалутата позволява анонимни транзакции, които преди това никога не са били възможни, тъй като не съществува централно управление, което да налага регулации. Затова и не бива да се учудвате, че криптовалутите са изключително атрактивни за сивия бизнес и прането на пари. Можете да ги купувате и продавате, също както всяка друга инвестиция, от акциите на една компания до плюшени играчки. Но докато компаниите имат IPO (initial public offering – първоначално публично предложение), които лежат на редица финансови, счетоводни и юридически условия, преди да се появят на световните финансови пазари, то криптовалутите имат ICO (initial coin offerings – първоначални предложения за монети), които не се регулират по никакъв начин и стойността им може да се вдига дотолкова доколкото се правят инвестиции (затова и в момента съществуват над 1200 различни криптовалути).

Дотук добре, но на теория се образува проблем с криптовалутите наречен "двойно харчене" – как получателят получава парите си, докато подателят го дебитира от сметката си? Може ли хакер да изпрати фалшиви пари/фалшива заявка, а след това да ги похарчи два пъти? Bitcoin решава това, като разполага с децентрализиран механизъм за валидиране и удостоверяване, а също така въвежда фактор неотменимост, наречен Blockchain.Криптовалутите – ултимативен наръчник!

© Владо Георгиев, pcworld

Blockchain

Счетоводството на Bitcoin не е нито затворено, нито под контрола на някакъв регулатор. Всъщност, е обществено и се предлага на общ цифров дневник, разпределен изцяло в мрежата. Това се нарича блок-верига (blockchain). И това е, което прави биткойните децентрализирани.
Блок-веригата или блоковата технология е може би най-грандиозната иновация, която произлиза от биткойн. Това е публична счетоводна книга, която съдържа запис на всяка транзакция правена в историята на биткойните – включително информация за датата, часа, участниците и сумата на всяка една транзакция. Всеки възел (т.е. човек, свързан с мрежата на Bitcoin) притежава пълно копие на блок веригата.


Криптовалутите – ултимативен наръчник!

© Владо Георгиев, pcworld

Представете си следното. С хипотетична цифрова валута преди съществуването на Bitcoin и блоковата технология, правите транзакция, която да включва изпращането на пари на определен получател. Получателят ще ви изпрати потвърждение, че е получил парите, а вие ще дебитирате баланса си. Един хакер може да манипулира процеса и да откаже потвърждението на разписката ви. Тогава той ще задържи сумата, но и вие ще си получите парите обратно. От така получилото се дублиране, се появяват нови пари и с това цялата система се компроментира.
Блоковата технология разрешава този проблем, като позволява на цялата мрежа да вижда транзакцията ви. Не можеш да лъжеш за сделка, ако го правиш пред претъпкана стая с всички, които гледат, нали? Ето това е блок-веригата (а оттам и името) – всеки възел в мрежата потвърждава транзакциите на другите.


Криптовалутите – ултимативен наръчник!

© Владо Георгиев, pcworld


Възоснова на комплексни математически принципи, транзакциите се съблюдават от други хора в мрежата, които наричаме "Bitcoin миньори" – те поддържат счетоводната книга. Математическите принципи гарантират, че тези хора (или възли) автоматично и непрекъснато се съгласяват за текущото състояние на книгата и за всяка транзакция в нея. Ако се прави опит за повреда на дадена транзакция (например в хакерския пример, който току-що отбелязахме), възлите не достигат до консенсус и следователно отказват да включат транзакцията в блок веригата. Всяка транзакция е обществена и хиляди възли единодушно приемат, че дадена транзакция е настъпила на дата X и час Y.


Криптовалутите – ултимативен наръчник!

© Владо Георгиев, pcworld

Следва продължение... 

още по темата

Цената на биткойн излетя до над $11 000, 11% ръст за седмица

Експерти свързват динамиката на най-известната криптовалута с новините за Libra на Facebook
25.06.2019 / 03:06

Преводите с криптовалутата на Facebook ще са лесни като изпращане на съобщения

Стартът на проекта е плануван за 2020 година
19.06.2019 / 12:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.