Представете си, че малка грешка на системия администратор (знаем, че всеки има такъв, нали) ви лиши от солидна сума пари и няма никаква гаранция, че някога ще си ги върнете. Вероятно ще бъдете леко раздразнени, меко казано. В момента доста собственици на криптовалута се чувстват по този начин. Компанията Parity, която се занимава с предоставяне на услуги тип дигитален портфейл, предупреди потребителите, че големи масиви от криптовалутата Ethereum са замразени, след като разработчикът devops199 изтрил погрешка софтуерна библиотека, която управлява виртуални портфейли с повече от един тип автентификация.

Грешката на програмиста е превърнала Parity и техния сертификат за работа с криптовалутата в стандартен виртуален портфейл - изтривайки всички налични потребителски портфейли и софтуерния код, асоцииран с тях. Това е станало въможно заради бъг в кода, останал неотстранен за повече от година. 

Независимо дали вярвате в случайността на тази "грешка", тя може да има много сериозни последици. Анализатори предполагат, че в момента повече от 1 милион етер е заключен и недостъпен, което превърнато в долари прави колосалната сума от 280 милиона. Дори по-консервативно предположение оценява сумата на 150 милиона долара. Parity, разбира се, оценява тези цифри като спекулативни и съветва те да бъдат приемани скептично. Няма съмнение обаче, че доста потребители на Ethereum са се оказали без достъп до средствата си.

Това не означава, че валутата е изчезнала безвъзвратно, но освобождаването на средствата и компенсирането на потребителите може да се окаже доста сложна процедура, която да доведе до срив или поне значителна промяна в цената, на която се търгува етер. Каквото и да се случи, този инцидент показва нагледно какви са рисковете пред криптовалутите - а именно, те са точно толкова надеждни, колкото софтуерните кодове, които ги управляват. Преди софтуерът да стане практически непробиваем, съветваме хората да стоят далеч от този екзотичен начин на разплащане.