AOL пенсионира услугата AOL Instant Messenger (AIM)

Дойде краят на още една интернет епоха - този петък AOL обяви, че чат услугата AOL Instant Messenger (AIM) ще прекрати съществуването си на 15-и декември. Преди широкото навлизане на социалните медии и в частност Facebook, услугите за размяна на съобщения в нета бяха едно от важните средства за връзка между хората. AIM, наред с ICQ и Yahoo Messenger (Y!M), се радваха на милиони потребители, преди масовата Facebook миграция и раждането на смартфон базираните чат и гласови услуги - WhatsApp, Viber, Line и др.

AOL признава, че времената не само се променят бързо - те вече са в ерата на смартфоните: "AIM направи дигитална революция и даде началото на културна промяна, но начините, по които комуникираме днес, са се променили значително", пише Майкъл Алберс - Вицепрезидент комуникации в Oath (марката, която интегрира AOL след придобиването от Verizon).

Компанията прекрати разработките по AIM още през 2012-а, а поддръжката на приложения като Trillian, Pidgin и Adium беше спряна по-рано през тази година. AOL не са единствените - през 2014-а Microsoft пенсионира MSN Messenger, а две години по-късно Yahoo Messenger последва съдбата му. На помощната страница на AOL пише, че потребителите ще имат достъп до мейли @aol.com, но няма да могат да експортват списъка с AIM контакти.

Ако този материал е навлажнил очите ви и е докарал носталгични спомени, можете да пробвате ето тази приставка за Chrome, която интегрира в себе си Whatsapp, Facebook Messenger, Skype, Slack, Google Hangouts, Discord, Steam и други подобни в един прозорец.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.