Бъдещето на домашния Wi-Fi: бърз, скъп и екзотичен

Очаквайте бум в развитието на домашния Wi-Fi: по-добро покритие, без мъртви точки и видео стийминг с висока разделителна способност

Спомняте ли си кога сърфирахте за първи път с лаптоп без кабел? А кога гледахте филм на телевизора, свързан безжично с интернет? Предстоят още много приключения, при които за първи път ще правим разни неща през Wi-Fi. Някой ден може да се питаме кога за първи път гледахме епизод 9 на Star Wars през устройство, което приема информацията по светлината? 

Само преди няколко години безжичните устройства работеха трудно в домашни условия. Вече може да премахнем мъртвите точки, като инсталираме допълнителни модеми. Други проблеми обаче, не могат да се решат само от Wi-Fi еволюцията. Три направления ще допринесат домашните мрежи да станат по-бързи, с по-равномерно покритие, позволяващи гледане на висококачествено видео или VR телевизия на живо, към която включваме различни умни устройства. 

Част от нещата са в ход, един вид „зад ъгъла“, а други – в по-далечна перспектива, но въпреки това си заслужава да следим развитието им. 

Cisco залага, че до 2021 г., консумацията на информация през Wi-Fi и мобилни устройства ще нараства с 48 процента на година —по-бързо от преноса на данни през мобилните мрежи.

Рутерът е всичко

Беше постигнато много по отношение стабилността на Wi-Fi мрежите, както и за елиминиране на мъртвите точки. Принципът е следният: вместо един мощен модем с няколко антени, се инсталират няколко по-малки на всеки етаж или помещение. Всички те пренасят битове, покривайки и най-отдалечения край на стаята ви: нещо като строителна бригада, която си подава кофа. Малките рутери дори не трябва да са много „умни“, за да оптимизират мрежата.

Проблемът е, че хората не винаги искат да купуват голям брой рутери, но в такъв случай може да запитате кабелния си оператор дали не предлага услугата под наем.


От друга страна защо да инсталираме мрежови „удължители“? Не е ли по-добре всяко устройство, което използва Wi-Fi да предоставя широколентов достъп така, както го използва. Защо например, да не свържете колонките или смарт-телевизора си като мрежов възел?

Устройството Plume на едноименната компания работи с безжични чипове и позволява на мрежата ви да стане по-силна, въпреки че добавяте още джаджи.

Представете си, че можете да свалите филм за няколко секунди, или да играете в мрежа и да прехввърляте 4К видео от телефона към телевизора. Или да се разхождате в дневната си с очила за виртуална реалност, без да ви трябва компютър.

WiGig обещава всичко това. Понякога го описват като Wi-Fi от ново поколение, но това не е точно. Досега, всеки нов Wi-Fi беше подобрение на предишния. Но последната технология, която запалените мрежари наричат още 802.11ad, има различно предназначение.

С помощта на WiGig могат да се получават и изпращат данни до 8 гигабайта в секунда, което е с около 6 пъти повече от възможностите на сегашните мрежи. Но за да поддържа тази скорост, WiGig работи на честота от 60Ghz, доста по-висока от обикновено използваните 2.4GHz и 5GHz ленти. Проблемът е, че радиовълните с подобна честота не могат да преминат през повечето стени, казва Роланд Гибъри, изпълнителен директор на Peraso Technologies, която произвежда чипове за WiGig системите.

WiFi рутерът Nighthawk X10 Smart е един от многото продукти, който поддържа WiGig технологията и изключително бързия трансфер на данни, който тя осигурява.Бъдещето на домашния Wi-Fi: бърз, скъп и екзотичен

© PCWorld България, pcworld

През юни, Intel и HTC показаха безжична система за виртуална реалност, която според тях може да бъде едно от върховите приложения за WiGig. Всеки пробвал VR в стая знае колко е неудобно да се разхождаш с кабел. А в местата, където има много хора, като летища, университети и Wi-Fi мрежата е пренаселена, WiGig ще позволи висока скорост. 

Доста продукти вече поддържат WiGig, сред тях са Wi-Fi рутерите на Netgear и TP-Link, на цени започващи от 350 долара (572 лв.) и нагоре лаптопа на Acer, който струва около 1000 долата (1630 лв.).

Нека бъде LiFi

идеята информацията да се предава с помощтта на светлината е стара, колкото сигналната ракета, но пренасянето на данни с висока скорост чрез светлина е възможно едва от 5 години.

С разработката на технология, при която чрез мигането на LED светлини се предават до 43 мегабита в секунда, се занимават редица стартъпи отвъд Океана, сред които VLNComm, Velmenni и PureLiFi. Тези светлини мигат десетки милиони пъти в секунди, което е много по-бързо отколкото при флуорисцентната крушка и не се възприема от човешкото око. Когато светлината мига, сензор на лаптоп, телевизор, таблет, телефон и т.н. я превръща в поток от данни и се получава нещо като телеграфист, който предава морзов код.Бъдещето на домашния Wi-Fi: бърз, скъп и екзотичен

© PCWorld България, pcworld


И ако настоящият LiFi е по-бавен от Wi-Fi, теоритично чрез светлината може да се предава, хиляди пъти повече информация. Достатъчно е да споменем трансатлантическите фобро-оптични кабели.

Но предизвикателствата пред работещия LiFi са значителни. Основната пречка е , че трябва да има видимост между предаващото и получаващото данните устройство. От друга страна, ако в една сграда работят много LiFi устройства, това няма да влоши качеството на връзката, както става при Wi-Fi. Изпълнителният директор на PureLiFi, Алистър Банам, казва, че инсталациите в рамките на пилотната програма са на места, където сигурността е от първостепенно значение (като болници) и където конвенционалните Wi-Fi не вършат работа.

Друга предпоставка е, че традиционните Wi-Fi мрежи не са еднакви във всички точки. Големите индустриални предприятия като Qualcomm, работят под WLAN 802.11ax, a това трябва да повиши ефективността на наличния спектър.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.