Полезно: Пазаруваме с един клик не само от Amazon

Основен патент на Amazon, свързан с онлайн търговията изтича във вторник, 12 септември. Това ще позволи на останалите онлайн компании да предложат подобна услуга и ще улесни клиентите им.

 

 

Противоречивият патент на Amazon, който позволи да се пазарува с един клик на мишката е определен доста скучно от адвокатите на компанията, когато тя кандидатства за изключителните права върху услугата: „Метод и система, за поръчка или покупка на стоки през интернет“. Независимо от тромавия юридически език, патентът, получен през 1999-та, помогна интернет пазаруването да стане доста по-удобно, по-лесно и разбира се – да се хареса на повече потребител. Освен това, освети и какво не е наред в американската система за запазване на изключителни права: твърде много компании получават „ОК“ за патенти, които могат да се тълкуват разширително. 

Но, срокът на изключителните права, които Amazon държа върху пазаруването с едно натискане на мишката изтичат на 12 септември, а промяната, която ще настъпи, по всяка вероятност ще засегне представите ни за онлайн пазаруване. 

В момента, можете да си купите един тиган през интернет по ужасно много начини. Добрата новина е, че сайтовете, от които пазарувате, ще ви предложат покупка с един клик без да трябва да плащат за целта на Amazon, a това ще направи онлайн пазаруването по-унифицирано. 

Покупките през мобилния телефон бяха досадни, главно заради виртуалните кошници и добавянето на продукти към тях. Вероятно процесът ще бъде подобрен и търговците ще скъсят пътя на купувача чрез системи, близки до единия клик. 

А шопингът от комютър, който е най-разпространен към момента, ще стане още по-лесен благодарение на услугата на Google, Apple и Facebook. Проектът позволява на купувачите да запомнят платежна информация в браузъра на компютъра си и да я използват на различни сайтове. По такъв начин ще се автоматизира процедурата на попълването на данните за плащането и адреса за доставката.

Патентът на Amazon за 1 клик беше подаден през 1997-ма и издаден две години по-късно, когато вече много потребители имаха опит с интернет покупките и се съмняваха в предимствата от тях. 

Amazon използва патента, за да привлече към онлайн пазаруването повече клиенти и разбира се – да спечели преимущество срещу конкурентите си. Сайтът за продажба на книги даде под съд конкурента си Barnes & Noble, за да му попречи да използва подобна технология.

Спорът беше уреден през 2002-ра. Малко по-рано, през 2000-ната Apple започна да лицензира пазаруване с един клик на сайта си Apple.com и по-късно на iTunes, като идеята беше клиентите да купуват по-бързо лаптопи и нова музика.

През 2000-ната изпълнителният директор и създател на Amazon – Джеф Безос, призна пред журналисти, че патенти на технологии като „един клик“, които са доста елементарни като код, трябва да имат доста по-кратък срок на действие ( от 20 години) и заяви, че конкурентните предимства на компанията се дължат на добрата селекция, изгодните цени и качествената услуга. Въпреки това той не се отказа от изключителните права върху пазаруването с едно натискане на мишката.  

Един бигмак, моля 

Повечето компании не чакаха края на патента на Amazon, за да правят подобрения в работата си и голяма част от тях предприеха промени през последните две десетилетия. 

Проблемът е, че много от тях излязоха с конкурентни идеи за разплащанията онлайн, например: Apple Pay, Android Pay, Samsung Pay и Walmart Pay (има и още). 

Можете да купите бигмак с едно завъртане на циферблата на умния си часовник, да платите сметките си през мобилното приложение на вашата банката или да платите на търговец, свързан към PayPal, One Touch, Visa Checkout или Mastercard's Masterpass. 

Причината за съществуването на толкова много платежни системи е, че компаниите още не са наясно коя е най-удобна за клиентите. 

На свой ред, Amazon, не залагаше само на изключителните си права при плащането, а въведе гласово пазаруване чрез дигиталния асистент Echo и дори учеше принтера ви как сам да си купува мастило. Компанията заяви още няколко патента за доставки с дрононове и така отново посочи едно от бъдещите бойни полета в продажбите на дребно. 

Следващата стъпка в разплащанията може да е чрез биометрика, сканиране на ириса и лицево разпознаване, така че кликът да отпадне. 

Но докато това стане, улесняването на плащанията ще позволи на ритейлърите да се конкурират с Amazon, макар че няма да разреши проблемите им.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.