Google Drive ще бъде заменен от Backup and Sync: Какво да очакваме?

За потребителите промяната ще бъде автоматична. Клиентите, които ползват платената версия G Suite, обаче са изправени пред трудно решение


Google Drive за PC и Mac спира работа на 11 декември, това обявиха от компанията по-рано тази седмица. В зависимост дали сте домашен или бизнес потребител, ще бъдете прехвърлен съответно към една от двете нови услуги Backup and Sync или Drive File Stream.

Ето какво ви предстои по време на преходния период:

Кога и как си отива Google Drive?

Забележете, че Google не прави промени в услугата Drive, а само в приложенията. В момента с Drive, Google предлага 16 GB безплатно онлайн дисково пространство, достъпно с различни устройства, които имат инсталирано приложението Google Drive. 

Сред тях са таблети и телефони с Android, iPhones и iPad — чиито мобилно приложение Drive остава без промяна. 

Компанията спира поддръжката за Mac и PC на 11 декември, а приложението Drive спира да работи като цяло на 12 март 2018 г. След тази дата клиентите ще трябва да използват Backup and Sync. Бизнес клиентите с абонамент за приложението G Suite ще преминат към Drive File Stream за предварителен преглед, което сега се подготвя за пускане. 

Backup and Sync срещу Drive File Stream

Основната разлика между потребителската и бизнес версията е, че Drive File Stream може да пускате файлове от облака – популярната функция „запазено място“ (placeholder), която позволява показва копия на всичките ви документи в облак, без да ги държите на компютъра си. (Подобна функция ще бъде добавена през есента към Windows 10, като един драйв за файлове до поискване-OneDrive Files on Demand). 

Backup and Sync синхронизира файловете по традиционен начин: записват се копия на десктопа на потребителя и след това – в облака. Ако искате да направите бекъп на снимките си или видеата си, можете да използвате тази услуга. Може да използвате и стандартно USB-устройство, чието съдържание да запазите в облака. 

Ако работите на компютър с достъп до G Suite, ще можете да ползвате и двете услуги, което е малко объркващо. Важно е да разберете каква е разликата.

За повече яснота Google публикува обяснения:

Backup and Sync

  • Достъп до файловете в Drive
  • Синхронизация на избрани папки в Drive
  • Използвате основни приложения под Windows (като Microsoft Word и Adobe Photoshop)
  • Синхронизирате локални папки.

Drive File Stream може всичко, което Backup and Sync, без синхронизиране локални папки. В допълнение приложението може:

  • Достъп до файлове в Drive-овете на екипа
  • Излъчване на съдържание (функцията placeholder)
  • Синхронизиране на отделни документи в моя Drive.

Drive File Stream изглежда като виртуален диск под Windows Explorer, а Backup and Sync показва моя Drive като шорткът. 

Google уточнява, че през октомври потребителите на Drive с Mac или PC ще започнат да получават съобщения за промяната. Ако сте домашен потребител на услугата, в общи линии изглежда, че единствената промяна ще е само името й. 

Бизнес потребителите, обаче ще трябва да избират между двете нови приложения. И ако пространството е важно за вас, вероятно ще изберете G Suite или OneDrive.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.