Най-добрият браузър на 2017 г.

Кога за последно пробвахте нов браузър?

Повечето от нас използват един и същ уеб браузър с години. Трудно е да се излезе от зоната на комфорт, особено ако сте му свикнали – но изпробването на нов браузър може да подобри интернет преживяването. Независимо дали ще откриете повече сигурност, по-добра скорост или нови възможности за нагаждане към потребностите ви, чрез различни плъгини.

По-долу ви предлагаме класация на най-добрите:1. Google Chrome

Ако компютърът ви има ресурс, Chrome води класацията на браузърите на 2017-та. Сhrome е изключително ефикасен браузър, често се пускат нови версии и определено заслужава първото място. Според различни анализи и класации, базата му от потребители се увеличава, въпреки че инсталациите на Microsoft Edge непрекъснато нарастват. Защо? Chrome е крос-платформа, много стабилна, с изключителна презентация и при това – заема много малко пространство на монитора. А многобройните екстеншъни, позволяват на потебителите да направят тази платформа близка до вкуса и изискванията си. Но има и неудобства. Chrome е сред най-тежките браузъри, що се отнася до ресурс, така че не препоръчваме да се инсталира на машини с ограничен RAM. Освен това трябва да сте наясно с програмите на Google за използване на данните от скитането ви из мрежата.

2. Opera

Един подценяван браузър с много добър турбо режим за бавните връзки.

За съжаление на Opera се пада едва 1% от пазара. Бързо се зарежда, потребителският интерфейс е чист и прави всичко, което и останалите браузъри.

Причината, поради която ви предлагаме да си инсталирате Opera, паралелно с основния браузър, който ползвате, е функцията Opera Turbo, която компресира уеб трафика ви, насочва го през сървърите на Opera и подобрява значително скоростта, особено ако интернетът ви не е особено бърз.

По този начин се намалява и обемът на пренасяните данни, което е важно, ако използвате мобилен интернет. Opera автоматично разчиства пътя ви, ако влизате на сайтове с високо ниво на сигурност, като банки, така че трафикът ви е защитен от потенциални посегателства.

Има интергриран адблокър, който можете да изключите, ако искате да гледате реклами и щадящ батерията режим, който обещава да запази лаптопа ви в готовност по-дълго.

3. Microsoft Edge

Edge – новият браузър на Microsoft – предлага пълна интеграция с Windows 10.

Той е браузърът по подразбиране на тази версия, но не може да се ползва от компютри с по-старите варианти на Windows. Интеграцията с Windows 10 обаче, като че ли е основната му силна страна. Добре се справя с несигурните протоколи като ActiveX и ви прехвърля към Internet Explorer, ако все пак желаете да ги ползвате. Обикновено, браузърите имат проблем със зареждането на нови страници, но новият браузър на Microsoft се затруднява с достъпа до по-стрите кътчета на уеб. Иначе е доста бърз, има режим за четене и има надежда, че Edge няма да имз проблеми със сигурността, като IE.

4. Mozilla Firefox

Firefox е много гъвкъв, но малко бавен. След като доби популярност, той започна да изостава и не е ясно защо. Браузърът изглежда малко старомодно от гледна точка на дизайна и това, че полетата за търсене и изписване на уеб адресите са отделни, както и заради бутоните, които бяха премахнати от останалите браузъри. Въпреки това се ъпдейтва на всеки 6 седмици и има много екстеншъни.

Firefox се класира около средното ниво и под него на тестовете и е малко бавен, което дразни потребителите, въпреки че браузърът е солиден и има качествена търсеща машина.

Ако търсите подобна алтернатива, Waterfox може да ви свърши работа. Построен е върху кода на Firefox code, но без ограниченията и интеграциите, и е доста бърз.

5. Vivaldi

Vivaldi е сравнително нов браузър, който очакваме да видим в развитие. Интерфейсът му може да се приспособи към рзлични потребители. Още няма екстеншъни, докингът е уникален, както и подреждането на табовете. Има и новости. Например, браузърът може да адаприра цветовете си, според сайтовете, които разглеждате. Това се постига с вградените Java скриптове и node.js технологии, а структурата и интерфейсът могат да се променят по вкуса на потребителя.

Има вградена система за бележки. Можете да докнете сайтовете, които сте разгледали в страничния панел, докато браузвате през основния панел. Има новости и при табовете – можете да ги групирате и да ги размествате, за да не се задръстват, както сатва често при дтугите браузъри.

Все пак, Vivaldi не е най-бързият браузър, нито с най-много функции. Но е сравнително нов и очакваме както поддръжка, така и екстеншъни.

още по темата

Кой е най-добрият интернет браузър в началото на 2019 г.?

Сравняваме Chrome, Opera, Firefox и Edge в битка за престижното отличие
12.02.2019 / 10:31
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.