10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

С по-голямата си мощност и гъвкавост спрямо лаптопите и по-стилния си дизайн спрямо предшествениците си, настолните компютри са все още привлекателна опция

С по-голямата си мощност и гъвкавост спрямо лаптопите и по-стилния си дизайн спрямо предшествениците си, настолните компютри са все още привлекателна опция. 
Joel Santo Domingo от PC Magazine ще ви представи 10-те най-добри машини за 2017 г. и ще ви даде безплатни съвети при покупка.

При настолните компютри, най-важна е мощността
Защо през 2017 г. по света все още има хора, които купуват настолни PC или MAC компютри? Казано по-просто, има компютърни задачи, които мобилни устройства, като компютри и таблети, не могат да ги изпълнят така добре, както мощните десктопи. Ето какво трябва да вземете предвид, при избора на следващото си настолно PC.
Настолният клас процесори и графични карти, са просто по-мощни от техните мобилни версии, за същите пари. Те ви предоставят повече изчислителна мощност, което ви позволява да завършите за по-малко време, задачите върху които работите.
Като цяло, настолните компютри са малко по-евтини, което означава, че вместо за $500 да купите лаптоп с процесор Intel Core m3, вие ще купите настолен компютър с по-мощният процесор Intel Core i5.
Може да вземете настолен компютър с вграден монитор или с отделен такъв. И двата случая ви гарантират, че ще имате по-голям дисплей, отколкото с лаптопите-заместители, на настолните компютри, които са с 18-инчови дисплеи. Друг плюс е, че при  разширяемите настолни компютри, могат да се настанят няколко графични карти, които да поддържат едновременно повече от два дисплея.
За някои чувствителни ситуации, закупуването на  настолна машина, предоставя възможност за физически контрол на компютъра и неговото използване. С ограничаването на достъпа до настолните компютри, може да контролирате кой има право да разглежда конфиденциални бизнес данни. А пък комбинацията от настолен компютър и голям екран, позволява на родителите да следят какво правят децата им онлайн с един бърз поглед, когато влязат в стаята им.
Каква операционна система да изберете - Windows, MAC или друга?
Може би вече знаете отговора на този въпрос, но ето кратко изложение, което да помогне за вашият избор.
Windows 10 е последното издание на операционната система Microsoft Windows. Настолните компютри, които я използват, заедно с нейните предходни версии, са това, което повечето потребители използват. Така, че това ви осигурява най-добра съвместимост и най-голям избор на софтуер от трети страни. Това важи и за плъгините на браузърите, тъй като някои от тях, работят единствено под Windows.
Настоящата версия на операционната система на Apple е MAC OS Sierra. Тя е чудесен избор, ако вече сте се ориентирали към Apple с устройства като iPad или iPhone.
Обновената версия на MAC OS е Hight Sierra, която ще бъде налична есента.
Операционната система Crome, предизвиква най-голям интерес сред алтернативните ОС, защото работи в браузъра Chrome, на настолен компютър. Условието е да имате винаги Internet услуга, за най-добри резултати с тази облачно-базирана еко система.  Добрата новина е, че обикновено домашните настолни компютри са 24/7 свързани към Интернет.
Настолни компютри с Android и Linux е доста трудно да се намерят, особено на потребителския пазар, но и двете си имат своите достойнства. Android ви позволява да използвате над 2 милиона приложения, но на практика, повечето от тях се скалират лошо на екрана на настолна система и ще се сблъскате със сериозен проблем при някои игрите, поради липса на акселерометър.
Въпреки, че има своите фенове, Linux е по-скоро „направи си сам“ операционна система, при която трябва да разчитате на собствените си способности за  инсталиране, намиране на програми и поддръжка.  Операционните системи Chrome, MAC OS и Windows са по-лесният избор, ако просто искате да си купите настолен компютър и веднага да го използвате.


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld


Колко мощен настолен компютър ви е нужен?
Ако всичко от което имате нужда е да сърфирате в Интернет, да пишете Word документи или да правите прости електронни таблици, тогава начален клас десктоп ще ви бъде напълно достатъчен. Ще трябва обаче, да направите някои компромиси по отношение на графика, мощност, RAM и обем за съхранение, в сравнение с по-висок клас системи, но пък няма да платите много, тъй като настолните системи oт начален клас, струват под $600.
Ще намерите богат избор от процесори на AMD и Intel в тази категория, като започнете с бюджетните AMD Athlon X4,  AMD Sempron или Intel Celeron и стигнете до по-скъпите (и по-мощни) Intel Core i3 и i5 процесори. Трябва да търсите минимум 4GB оперативна памет, тъй като 2GB е приемлив размер за машина под $300 и твърд диск с обем за съхранение 500GB.
Подкатегория на началния клас десктопи е Chromebox (това е компютър от типа „всичко в едно“ и си има копие - Cromebase ), който е настолен компютър и работи под Google Chrome ОС. И двата могат да се намерят за малко под $179, като използват безплатни и платени услуги в облака на Google, за съхранение на файловете, инсталирането на приложения и управление на вашият дигитален живот. Ако прекарвате по-голямата част от времето си с компютъра онлайн, това е доста добра и не скъпа алтернатива на Windows PC.  Имайте предвид обаче, че те са оскъдни откъм локално място за съхранение (мисля максимум 64GB), так че трябва да имате добра безжична връзка, за да имате достъп до облачно-базиранaта услуга за съхранение на данни и приложения.
Средният клас настолни компютри ще функционират по-дълго, благодарение на  по-мощното CPU и бърза памет при мултизадачност, по-голям обем за съхранение и по-голям вграден екран. И тук ще трябва да направите някои компромиси, но дори и взискателните потребители, ще могат да открият система от среден клас, която ще им служи най-малко 5-6 години. Търсете в тази категория нещо с процесор AMD Ryzen 5 или Intel Core i5, 8GB или 16GB оперативна памет, 1TB твърд диск или 256 GB SSD диск. 
Високият клас десктоп компютри, предлагат топ компоненти, като например последни модели процесори, които ви дават мощността необходима за мултимедийни проекти, по-сериозни дискови системи (512 GB SDD или 1TB HDD, но типично над 2+TB), 3D графични способности за гейминг, или комбинация от трите.
Тези високопроизводителни машини, обикновено започват от $1500 и стигат до $5000, в зависимост какво предлагат.
Придържайки се към трите ценови обхвата, ви препоръчваме да купите малко повече от това, което ви е необходимо за изпълнение на ежедневните задачи. Това ще ви осигури по-продължителна експлоатация на вашия настолен компютър, преди да го смените или обновите.
Какво трябва да направите?
Десктопите с общо предназначение, които обикновено виждате в магазините, са подходящи за офис задачи, сърфиране в Интернет, видео конференции и други подобни. Те са направени да са универсални: добри в повечето задачи, но не толкова добри в специализирани задачи, като създаване на мултимедия или гейминг.
Производителните PC компютри, които включват мултимедийни машини и работни станции, ще ви дадат повече мощност за сложни творчески, или математични и научни проекти. Бързите процесори с четири, шест, или вече 16 ядра, ще ускорят вашата работа. По-голямото количество инсталирана оперативна памет ( 8GB-32GB), позволява да се поддържат по-големи изображения на екрана, докато редактирате видео, рендвате 3D модел, или обработвате огромни таблици, пълни с стойности, които трябва да се изобразят в диаграми. Също ще намерите допълнително място за съхранение, под формата на големи твърди дискове и SSD дискове, които ще ви позволят да съхраните множество работни документи и програмни библиотечни файлове.
Работните станции са специализирани машини, направени да извършват тежка работа при създаване на висококачествено мултимедийно съдържание, научни изчисления и бързо изпълнение на спешни задачи. В тази категория ще намерите многоядрени процесори Intel Xeon и ISV сертифицирани графични решения от AMD и NVIDIA.
Бизнес компютрите обикновено са с практична външност, но имат доста добри работни характеристики, като лесно обслужване и възможност за ъпгрейд, допълнителна сигурност, под формата на биомертичен сензор и TPM модул (Trusted Platform Module), софтуерни/хардуерни сертификационни програми, като Intel vPro и софтуерна поддръжка.
Геймърските компютри обикновено имат най-бързите версии на многоядрените процесори, намиращи се в производителният клас машини. Като добавка, те имат специализирана 3D графична карта, така че да можете гладко да виждате и да се слеете с виртуалните светове, които разработчиците на игри създават.  За тази цена получавате лъскави елементи, множество графични адаптери, видими през прозрачни плексигласови или стъклени врати, както и инсталирани водни охлаждания. Най-скъпите геймърски машини могат да достигнат цена $10000 и повече, но пък са в състояние да ви дадат по-добро от реалния свят усещане с множество 1080p HD, 4K или 5K дисплеи, или когато се използват с VR очила като Oculus Rift, или HTC Vive.


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld


Размерът има значение
Десктопите вече не използват същите големи метални кутии, като едно време. Дори
и най-малките PC компютри, съдържат в тях компоненти, които могат да съперничат на високопроизводителните машини от миналото. Изборът на PC в днешни дни е обусловен от неговото приложение и пространството с което разполагаме. 
Ако работите или живеете в наистина тясна „кутийка“, то USFF (Ultra Small Form Factor) или SFF (Small Form Factor) PC е това, което ви трябва. USFF PC компютрите (мини PC), заемат на-малко място, но пък не предлагат особени опции за ъпгрейд, ако изобщо имат такива. Дори и така, те имат процесор, памет, дисково пространство и портове, за да свържете дисплеи, клавиатури и мишки. Те обикновено са най-икономични за покупка и работа, защото използват енергоспестяващи компоненти.  Реалният обем на една от тези системи е не по-голям от една кутия за бижута.
Напоследък виждаме компютри, които са с размерите на USB флаш памет, като например Intel Compute Stick. Те имат предимството, че могат да се скрият зад HDMI оборудван монитор или HDTV телевизор. Вие сте ограничен с една или две конфигурации, които само ще ви дадат избор на I/O портовете и някакво разширение, но пък от друга страна, мини стик устройствата и мини десктопите, са най-гъвкавият начин за да възпроизвеждате Интернет медийни потоци и да имате достъп до изчисления в облака, от вашата всекидневна или конферентна зала.
SFF десктопите имат повече вътрешно пространство, позволявайки ви да добавите допълнителен твърд диск и възможност за добавяне на карта от геймърско ниво. Също така, тук ще откриете по-мощни процесори, но и с техните по-сериозни изисквания към охлаждането.
Традиционните настолни компютри тип „кула“ (Tower), включително mini/midi/full size Tower, имат повече вътрешно пространство, което дава възможност за се инсталират повече твърди дискове, RAM памет и няколко графични карти, в зависимост от потребностите, които имате. Те са най-гъвкави, но същевременни и най-обемисти.


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

AIO (All in One) десктопите ще ви спестят място, защото са с вграден дисплей в тях. Някои от тях идват с батерийно захранване, което има дава някаква мобилност (не ви препоръчваме да използвате тази възможност в ежедневните ви пътувания ). Екраните започват с размери от 18' и стигат до 34' и поддържат разделителна способност, до 5K (5120x2880).
Кой десктоп е най-добър за вас?
Ние имаме впечатления от стотици компютри, които сме тествали и сравнявали във всички гореспоменати категории. Затова сме избрали тези, които са най-добри в своите категории и сме ги изброили по-долу, за да знаете кой компютър е най-добър за гейминг, за общо предназначение, за бизнес цели и пр.


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld


Рейтинг: 4,5/5
Цена: $1800


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Първото PC на Corsair – One Pro-, е еталон за компактна геймърска система. То осигурява хай-енд геймърска производителност, като на десктоп с два пъти по-голям размер, има елегантен външен вид и разумна цена.
Рейтинг: 4,5/5
Цена: $1089


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Dell OptiPlex 7450 All-in-One е мощен настолен компютър, с брилянтен 4K екран, изобилие от изчислителна мощност и отлична свързаност
Рейтинг: 4,5/5
Цена: $1830


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Последното HP Envy 34 Curved All-in-One настолно PC, е съчетано с невероятен, огънат 34-инчов дисплей, с впечатляващи възможности за обработка. Това е страхотна комбинация за тежка многозадачност, гейминг, или просто да се изтегнете в стола и да гледате новите хитови филми.
Рейтинг: 4,5/5
Цена: $946


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Origin Neuron e звездна настолна геймърска машина, практически с геймърска мощност без конкуренция и елегантен дизайн. Това е нашият избор за най-висок клас геймърска машина.
Рейтинг: 4/5
Цена: $1280


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Външно, дизайнът е непроменен в най-новият Apple iMAC, но в старата кожа са намерили място ярък 21.5-инчов 4K Retina дисплей, обновен процесор, Thunderbolt 3 интерфейс и VR-Ready графика. Независимо от тези минорни ъпдейти, той е победител в средния клас, „всичко в едно” настолни машини.
Рейтинг: 4/5
Цена: $409


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Asus VivoMini VC65-G042Z в настолен компютър за ежедневна работа, който е приютил достатъчна мощност и разширяемост в компактните си размери, достатъчни, за да остане невидим на бюрото, или да се скрие зад телевизора.
Рейтинг: 4/5
Цена: $1050


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

За своята разумна цена, новият Dell XPS осигурява висока скорост и геймърска производителност, в комплект с компактни размери, лесна достъпност на и достатъчно място за ъпгрейд.
 
Рейтинг: 4/5
Цена: $617


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Десктопът HP Z2 Mini G3 е ISV сертифицирана работна станция, с размери, по-малки от кутия за обувки. Това е идеален избор за професионалистите, които имат нужда от много мощност, но нямат много място на бюрото си.
Рейтинг: 4/5
Цена: $2978


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

Microsoft Surface Studio е великолепен настолен компютър и способен дигитален инструмент за създаване на съдържание. Той донася иновации в един застоял сегмент и осигурява решение за работа с множество продукти за художници и дизайнери.
Рейтинг: 4/5
Цена: $700


10-те най-добрите настолни компютри на 2017 г.

© PCWorld България, pcworld

HP Elite Slice e модулен SFF бизнес настолен компютър, който може да се използва в зали за конференции или на бюрата на вашите служители, като позволява само за няколко секунди, да се превключи в различни конфигурации.
 
 

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.