Intel ще сваля цените, една от причините е Ryzen

Най-бързият AMD чип Ryzen 7 1800X, който е насочен към геймърите, е с цена $499. В същото време Intel Core i7-6900K, който може да бъде съпоставен на него като производителност е $1,089.

Intel предвижда лек спад в цените на чиповете си от висок клас до края на годината и най-вероятно новите AMD Ryzen процесори са изиграли роля за това решение. Друга причина е и спадът в търсенето заради като цяло негативните тенденции на PC пазара.

През първото тримесечие на годината, цените на чипове за настолни и преносими компютри се качиха, което доведе и до завишени печалби. Сега обаче на пазара има реална конкуренция като производителност и то при значително по-ниски цени.

Най-бързият AMD чип Ryzen 7 1800X, който е насочен към геймърите, е с цена $499. В същото време Intel Core i7-6900K, който може да бъде съпоставен на него като производителност е $1,089. Най-бързият гейминг чип на Intel Core i7-6950X Extreme Edition е с цена $1,723.

По-ниските цени на AMD са привлекателни за системните интегратори, тъй като им дават възможност за по-голяма печалба. Това беше невъзможно през изминалите години когато доминацията на Intel беше неоспорима, а по-евтините AMD процесори се възприемаха като неподходящ избор.

Засега резултатите са видими в премиум сегмента, но се очаква AMD да пусне чипове и за преносими компютри и за по-масовия сегмент настолни. Intel ще представи 8мо поколение Core процесори също през настоящата година, като те най-вероятно ще са с 10% по-бързи от настоящото поколение Kaby Lake.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.