PC пазарът отбелязва ръст за първи път от 2012-а насам?

Поне това показват данните за първото тримесечие на агенцията за пазарни изследвания IDC, но в Gartner не смятат така. Откъде идва разминаването?

Това, че глобалният РС пазар е в стагнация отдавна не е новина. Новина ще бъде, ако видим някакво съживяване в този сегмент, който отбелязва постоянен спад от 5 години насам. И може би наистина имаме такава, ако съдим от последните статистики на агенцията за пазарни изследвания IDC от първото тримесечие на годината. В тях виждаме ръст за първи път от 2012-а насам. Незначителен наистина, но все пак с положителен знак.

По данните от въпросния отчет, през първото тримесечие на 2017 г. (Q1 2017) в света са доставени 60,3 млн. компютри – с 0,6% повече от аналогичния период на предходната година. При това всички компании, които влизат в петорката на лидерите, отбелязват ръст на обема доставки. Интересно е също, че през това тримесечие компанията HP е изпреварила Lenovo и се е настанила на първото място с 13,1 млн. реализирани през отчетния период РС устройства, което съответства на 21,8% пазарен дял.   


PC пазарът отбелязва ръст за първи път от 2012-а насам?

© PCWorld България, pcworld


Ето всички тези данни и в по-подробен табличен вид:  PC пазарът отбелязва ръст за първи път от 2012-а насам?

© PCWorld България, pcworld


Като основни причини за отбелязания на глобалния РС пазар ръст аналитиците от IDC посочват големите обеми продажби на Chromebook машини в САЩ и превишаването на фактическите обеми доставки над планираното в много региони.

Техните колеги от конкурентната агенция Gartner обаче не са така оптимистично настроени. Според техните изчисления обемът на продадените през първото тримесечие компютри е малко по-висок от този, който отбелязват в IDC - 62,2 млн. (при това без да се взимат предвид Chromebook устройствата), но този резултат в техните статистики е с 2,4% по-нисък в сравнение с този от Q1 2016. Освен това разлики има и в подреждането и състава на водещите на пазара компании. В Gartner продължават да смятат за лидер Lenovo с 12,4 млн. доставени РС машини, което съответства на 19,9% дял от пазара. Също така на четвъртото място виждаме компанията ASUS, която във версията на IDC не попада във великолепната петорка. Gartner обаче твърдят, че този производител контролира около 7,3% от РС пазара, а през последната година неговите реализирани обеми са намалели с 14%. И накрая, според данните на Gartner, компанията Acer ррегистрира намаление в обема на доставените компютри с 1,8% – до 4,2 млн устройства. Всъщност ето и таблицата на тази агенция:


PC пазарът отбелязва ръст за първи път от 2012-а насам?

© PCWorld България, pcworld

Откъде идват тези разминавания? Почти със сигурност – от използваните различни методики за изчисляване на продажбите. В отчета на IDC например са взети предвид Chromebook лаптопите, но там не попадат таблетите с подвижни клавиатури. В същото време Gartner не смятат Chromebook устройствата за компютри, но затова пък включват в изчисленията си ултрапортативните конвертори от рода на Microsoft Surface.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.