Експерти: очаквайте цените на РС-тата и мобилните устройства да растат

Тази година цените на РС техниката ще се увеличат средно с 1,4%, a тези на смартфоните ще нараснат с 4,3%, прогнозират аналитици от компанията Gartner. Вижте защо специалистите смятат така.

Ако смятате тази година да си купите нов персонален компютър или мобилно устройство, най-вероятно ще похарчите с една идея повече пари, отколкото ако бяхте предприели такава покупка миналата или по-миналата година. Защото цените в тези сегменти растат и се търсят предимно скъпи устройства, твърдят пазарни аналитици.

В едно от своите най-нови проучвания, публикувани миналия четвъртък, агенцията Gartner например прогнозира, че цените на РС техниката и на смартфоните ще се увеличат средно с по- около 2% тази година (правейки изчисления на базата на котировката на долара и усреднени пазарни размери). Казано по-точно, в агенцията смятат, че РС устройствата ще поскъпна с около 1,4%, а цените на мобилните телефони ще се увеличат с 4,3%.

Като причина за това очаквано поскъпване аналитиците посочват растящите цени на компонентите, както и факта, че все повече потребители предпочитат да си купуват по-скъпи и по-богати на характеристики устройства.

Прогнозата на Gartner е в тон и с предвижданията на главния оперативен директор на Lenovo Джанфранко Ланци (Gianfranco Lanci), направени през февруари, според които тази година цените на РС техниката ще растат заради недостиг на DRAM памети, SSD устройства за съхранение, батерии и LCD екрани. А, както отбелязват от агенцията за пазарни проучвания, поради този недостиг цената на NAND flash паметите се е увеличила двойно от юни миналата година досега.


Експерти: очаквайте цените на РС-тата и мобилните устройства да растат

© PCWorld България, pcworld

От друга страна, в момента не особено динамичният РС пазар се поддържа главно от скъпите геймърски машини и хибридните мобилни РС системи от тип 2-в-1, отбелязват още от Gartner. Естествено, тази тенденция променя и типа компютри, които производителите предлагат на пазара. А те по-принцип предпочитат да предлагат по-скъпи машини, които им носят и по-високи печалби.


Експерти: очаквайте цените на РС-тата и мобилните устройства да растат

© PCWorld България, pcworld

Междувременно, очертава се „голяма“ година и в сегмента на смартфоните, най-малкото заради няколкото знакови анонса, които ще я бележат. Samsung вече представи своя дългоочакван флагман Galaxy S8, а по някое време през есента се очаква Apple да анонсира и своя юбилеен iPhone, който да отбележи 10-годишнината на тези смартфони. Според Gartner, тези знакови анонси ще повишат вниманието на потребителите и цените на апаратите от премиален клас ще нараснат с около 4%.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.