И ето как японският гейм гигант SEGA навлезе в България ...

SEGA инвестира в разрастването на водещия разработчик на игри Creative Assembly чрез придобиване на Софийското студио Crytek Black Sea, което вече се нарича Creative Assembly Sofia. Според новите собственици, то ще бъде „безценен актив, предвид множеството все още необявени заглавия, които са в процес на разработка“.

Финансовите проблеми на гейм компанията Crytek със сигурност са притеснили много от българските специалисти, работещи в Софийското студио Crytek Black Sea, което беше сред подразделенията обявени за продажба и с не особено ясна по-нататъшна съдба. Днешните новини обаче са добри за тях, а и за цялата родна гейм индустрия, защото разработката на игри в това студио ще продължи и занапред – под ръководството на други големи компании от бранша.

Накратко, SEGA Europe и Creative Assembly обявиха придобиването на българския екип Crytek Black Sea, който се състои от 60 разработчици. Новото студио, преименувано на Creative Assembly Sofia, ще утвърждава мястото на Creative Assembly като един от най-големите и известни разработчици на игри в Европа, допринасящ значително за растящата гейм-дивелъпмънт индустрия във Великобритания, гласи официалната информация от новите собственици.


И ето как японският гейм гигант SEGA навлезе в България ...

© PCWorld България, pcworld

През последната година броят на служителите на Creative Assembly се е увеличил с 37% и вече надвишава 500 души, научаваме още от прес-съобщението. Новината за сделката идва непосредствено след откриването на третия офис на студиото във Великобритания в края на 2016 г. Двата придобити офиса добавят 88% към цялата площ, на която творят разработчиците, до общо над 6 500 квадратни метра, които включват специализирани аудио помещения и motion-capture студио с 45 камери.

"Придобиването на Crytek Black Sea допълнително подобрява възможностите за развитие на SEGA Europe и укрепва нашата способност да създаваме разнообразно и привлекателно съдържание за нашите продукти.”, отбелязва Юрген Пост, президент и главен оперативен директор на SEGA Europe Ltd. “Студиото Creative Assembly Sofia ще разработва проекти изцяло за Creative Assembly и ще бъде безценен актив, предвид множеството все още необявени заглавия, които са в процес на разработка. Това придобиване представлява още една стъпка в правилната посока за развитието на нашия международен бизнес, подчертавайки ангажимента ни да добавяме стойност към нашите съществуващи студия и постоянната ни подкрепа за гейм индустрията във Великобритания", добавя той.

Едва ли е нужно да припомняме надълго и нашироко, че Creative Assembly са известни с разработката на високобюджетни интерактивни продукти и глобални партньорства, включително това със SEGA (дружеството собственик на студиото), Games Workshop (за Total War: Warhammer), Twentieth Century Fox (за Alien: Isolation) и Microsoft и 343 Industries (за Halo Wars 2). Наскоро Creative Assembly обяви и стратегическо партньорство с пазарния лидер във free-to-play игрите Wargaming, благодарение на което играта Total War: ARENA ще бъде публикувана в световен мащаб.


И ето как японският гейм гигант SEGA навлезе в България ...

© PCWorld България, pcworld

Според официалната информация от гейм корпорацията, пазарът на игри във Великобритания процъфтява, генерирайки 2,96 млрд. паунда през 2016 г. Това се равнява на 1,3 пъти размера на пазара за видео съдържание (2,25 млрд. паунда) и 2,6 пъти размера на пазара на музика (1,6 млрд. паунда). Игрите, разработвани във Великобритания, са сред най-популярните в света, като през 2017 г. поредицата на Creative Assembly Total War е постигнала рекордния брой от средно 1,2 млн. уникални потребители на месец.

още по темата

SEGA мести своя QA екип от Лондон в София

Компанията вече разполага с развойно зено у нас
12.10.2018 / 01:15
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.