CBN: очаква се силна година за пазара на ERP софтуер в България

Аналитиците от агенцията за пазарни изследвания CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. придружават оптимистичната си прогноза и с изненадваща новина - ERP сегментът у нас показва по-добри показатели от поне 7 държави от ЕС.

ERP сегментът е един от добре развиващите се под-отрасли на проспериращия софтуерен бизнес у нас и доказателствата затова са налице: 20 години след старта на ERP пазара, бизнеса в България изпреварва колегите си в цели седем страни, членуващи в ЕС по показател процент на предприятията, използващи софтуер за управление с ERP функционалност.

Това показва анализа на маркетинговите данни на Европейския статистически институт, чийто резултати за България съвпадат до голяма степен с данните от приключилото наскоро XXIV годишно изследване на пазара на ERP софтуер в страната от независимата агенция CBN Pannoff, Stoytcheff & Co. В същото време, на фона на острата конкуренция от 20 международни и 29 български ERP системи, резултатите от изследването на родните аналитици показват, че 2016 година е била на исторически минимум по брой нови ERP проекти.

Изследването на CBN разкрива, че 10-те най-успешни ERP доставчици и в България държат 68% от пазара за целия му активен период от 21 години. В Топ 10 влизат 8 международни доставчика и два български. Резултатите от изследването показват също изключително неравномерно разпределение на бизнес клиентите по индустрии. Първите две индустрии държат 70 % от всички ERP проекти, докато цели 10 индустрии имат по под 1% от инсталациите.

Клиентите на ERP софтуер в България могат да разчитат на услугите на общо 77 интегратори, внедряващи предимно международни продукти и 36 компании - на български системи, допълват още от CBN.

Прогнозата на агенцията за 2017 година е, че ще бъде силна година, на фона на очертаващите се нови над 100 договори с финансиране по Европейски програми.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.