Ето къде е най-големият новаторски потенциал за 2016-а

IBM и Samsung са компаниите с най-голям брой патентни заявки през миналата година, но очакванията за Apple не се оправдават – компанията не е дори в сред 10-те лидери …

Законодателството по отношение на интелектуалната собственост страда от редица несъвършенства и затова напоследък патентите са по-скоро отрицателен символ на една недотам лицеприятна практика за печелене на пари в лицето на т.нар. патентен тролинг. В същото време обаче, патентните заявки все пак отразяват и новаторския потенциал на една или друга компания, като дават известен поглед и към евентуалните бъдещи продукти на организациите. Именно поради тази причина ние пък посрещаме с интерес поредния годишен отчет на компанията IFI Claims Patents Services, от който става ясно кои технологични компании са подали най-много заявки в американското патентно бюро. Нагледна представа за най-иновативните десет компании пък може да се получи от диаграмата по-долу.

Веднага се вижда, че безусловен лидер по показателя брой подадени патентни заявки отново, за 24-а поредна година, е компанията IBM, която през миналата година е получила общо 8088. “Голямата синя” е и единствената компания оформила над 8000 патентни заявки в САЩ за една година.

На второ място, изоставяйки значително от лидера, е компанията Samsung, която през миналата година е успяла да регистрира 5518 свои разработки и идеи. Резултатът на Samsung съответства на регистрирането на средно 15 патентни заявки на ден, докато IBM регистрира средно по 22. Тройката на “медалистите” се завършва от компанията Canon с 3665 регистрирани заявки. След IBM, Samsung и Canon с незначителни разлики помежду им следват Qualcomm, Google, Intel, LG, Microsoft, TSMC и Sony.


Ето къде е най-големият новаторски потенциал за 2016-а

© PCWorld България, pcworld

Прави впечатление, че тази година от списъка на десетте най-големи новатори отсъства компанията Apple. Това е може би е до голяма степен в разрез с очакванията на мнозина, тъй като вестите за новите продукти на американския ИТ гигант се появяват най-често в новинарските ресурси.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.