Как 10 години в ЕС променят софтуерния бизнес у нас?

Това разкрива “снимката” на състоянието на софтуерната индустрия в България през 2016 г и сравнението и с тази от 2006-а. Ето как изглеждат нещата според CBN Pannoff, Stoytcheff & Co.

В краткосрочен план промените винаги изглеждат не така драстични както тези, които се случват в по-отдалечени периоди от време. Същото важи не само за онова, които виждаме при сравнение на сегашните си снимки с тези от преди сватбата, да речем, но и като сравняваме с 10 годишна давност работните места и приходите в най добре представящия се сектор на ИТ индустрията в България – софтуерния бизнес.

Точно такова сравнение правят аналитиците от агенцията CBN Pannoff, Stoytcheff & Co., които са решили да проверят как се отразява на този ИТ сектор десет години членство в Европейския Съюз.

Накратко, според специалистите, след двете петилетки членство в ЕС софтуерният бизнес в страната се е утвърдил стабилно в икономиката и върви уверено напред. Ето и малко числа:

По данните на CBN, през 2006 г. софтуерната индустрия в страната е давала работа на 4982 специалисти, докато през 2016 г. техният брой е вече 19 755. Това означава почти троен растеж на заетостта в сектора - 296.5 % за десет години.

Още по-категорична е картината от гледна точка на приходите: ако през 2006-а софтуерната индустрия у нас генерира €139.4 млн., то през миналата година заработка в евро вече надхвърля милиард - €1020 млн. Т.е. тук ръстът за десетте години е вече 631.7 %.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.