Аутсориснгът става все по-важен за родната икономика

През следващите години аутсорсингът ще се превърне в структуроопределящ отрасъл за българската икономика, а приходите от работещите в сектора компании ще нараснат до 6% от БВП до 2020 г., прогнозират от Българската аутсорсинг асоциация (БАА)

Всички знаем, че аутсорсинг секторът има значителен принос за българската икономика и развитието на целия ИТ бранш у нас, но когато този принос е илюстриран с конкретни цифри, картината става далеч по-ясна. Доста подробна такава беше обрисувана вчера, по време на проведения в Пловдив бизнес форума “Аутсорсинг дестинация България 2016“. Там Българската аутсорсинг асоциация (БАА) представи актуални данни за развитието на сектора и прогнозата си за индустрията до 2020 г.

А според статистиката на организацията, приносът на аутсорсинг индустрията за 2015 е 3.4% от БВП на страната. До 2020 г. обаче този дял ще нарасне до 6%, прогнозират в БАА. Растежът също е налице:  за 2015 г. секторът е генерирал 2.73 млрд. лева приходи, което е ръст от 23% спрямо 2014 г.  На база исторически преглед на растежа и развитието на сектора от Българската аутсорсинг асоциация прогнозират до 2020 г. приходите в сектора да се увеличат до 5.26 млрд. лева.


Аутсориснгът става все по-важен за родната икономика

© PCWorld България, pcworld

2 400 лева пък е средната месечна работна заплата в бранша през 2015 г., което е близо три пъти повече от средната за страната. Същевременно платените осигуровки в сектора са 161 млн.лева, което е с 30% повече в сравнение с 2014 г. и формира 4.4% от общата сума на платените социални осигуровки в страната за миналата година. Данните показват също, че компаниите от сектора са платили 1,72 % от всички данъци през 2015 година.

outsourcing

Перспективите от гледна точка на бизнеса, са разликите между аутсорсинга на бизнес процеси и на ИТ постепенно да се размият предвид комплексния храктер на процесите, отбелязват още от БАА. „Световната тенденция за трансформирането на индустрията, чрез засилване на фокуса върху добавената стойност, дава отражение и у нас. Компаниите от сектора предлагат все по-комплексни услуги и се превръщат в стратегически партньори за своите клиенти.“, разказа Стефан Бумов, председател на Българската аутсорсинг асоциация по време на събитието в Пловдив.

Т.е. аутсорсинг моделът също се променя изключително бързо – от тактически се превръща в стратегически инструмент. За компаниите става все по-важно да повишават гъвкавостта на действие и достъпа до нови умения, които са ноу-хау на аутсорсинг индустрията. Тенденцията е най-добрите доставчици на услуги да бъдат тези, които използват най-иновативните технологии, за да отговорят максимално бързо и качествено на нуждите на своите клиенти.


Аутсориснгът става все по-важен за родната икономика

© PCWorld България, pcworld

Според проучване на Българската аутсорсинг асоциация през 2015 г. над 32 500 български студенти са завършили специалности, които им позволяват да намерят реализацията си в аутсорсинг индустрията. Голяма част от тях са таланти в областта на математиката и информатиката. Същевременно около 40% от българите на възраст между 19 и 34 години говорят поне два чужди езика, а повече от 20% владеят три чужди езика. Това обяснява защо през 2015 г. броят на заетите лица в аутсорсинг сектора в България възлиза на 42 000 души, като се очаква те да достигнат до 64 000 души през 2020 г.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.