Нов рекорд за дела на Android при смартфоните: вече 87,5%

От всеки десет доставени на глобалния пазар през третото тримесечие смартфона, на практика само един е с различна от Android операционна система, твърди последният доклад на агенцията Strategy Analytics.

Изглежда, че мобилната операционна система Android вече на практика е това за смартфоните, което от години е Windows за РС техниката. И това сравнение съвсем не изглежда пресилено, като имаме предвид една от последните статистики на агенцията Strategy Analytics – тази са пазара на мобилните ОС за третото тримесечие на текущата година.

Изчисленията на аналитиците от тази компания се разминават донякъде с тези на IDC за въпросния сегмент през същия отчетен период. По данните на Strategy Analytics за година доставките на смартфони в света са се увеличили с 6% (докато IDC отчита само 1% годишен ръст) – от 354,2 до 375,4 млн. броя.

Ако се вярва на отчета на Strategy Analytics обаче, по-интересното е делът на смартфоните с ОС Android, от които за последното тримесечие са продадени 328,6 млн. броя. Това означава, че 87,5% от всички доставени през Q3 2016  на пазара телефони са именно с Android. Това е нов рекорд, който показва, че на практика от всеки десет доставени на глобалния пазар през третото тримесечие смартфона, само един е с различна от Android операционна система. За сравнение, година по-рано делът на тази мобилна ОС е бил 84,1%.

На второ място е iOS платформата. Според Strategy Analytics за една година доставките на смартфони iPhone са намалели с 5,2% до ниво от 45,5 млн. броя, което е довело и до намаляване на пазарния дял на тази операционна система – от 13,6% до 12,1%.


Нов рекорд за дела на Android при смартфоните: вече 87,5%

© PCWorld България, pcworld

В досегашните си отчети Strategy Analytics даваше отделни резултати за BlackBerry, Windows Phone и Tizen, но в този за Q3 2016 ги е обединила в едно, тъй като дори взети заедно те формират някакви си 0,3% от пазара или общо 1,3 млн. продажби в абсолютно числово изражение. Тази операционни системи отбелязват значителен спад (-84,1%) в доставките – за същия период на 2015-а те са реализирали  8,2 млн. броя устройства.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.