Facebook ще започне да допуска и по-“откровени” публикации

Поне така обещават от компанията след серия спорове и недоволни изказвания по неин адрес по повод на премахване на “нееднозначно” съдържание от мрежата.

Едно от многото обвинения към Facebook, особено напоследък, уличава най-голямата социална мрежа в доста тежка степен на цензура, при това изглежда съвсем не без основания. От компанията обаче изглежда имат доброто желание да посмекчат контрола в това отношение: Facebook ще започне да допуска и по-“откровени” материали, ако те са “интересни, значими и важни за обществеността”. Поне така обещават от компанията след серия спорове и недоволни изказвания по неин адрес по повод на премахване на “нееднозначно” съдържание от мрежата.

“Нашето намерение е да допускаме повече картинки и истории без риск за безопасността или за показването на твърде графични изображения на непълнолетни или на хора, които не искат да ги виждат”, пишат в официалния новинарски блог Джоел Каплан (Joel Kaplan), вицепрезидент по въпросите за глобалната публична политика и Джъстин Ософски  (Justin Osofsky), вицепрезидент за глобалните операции и медийните партньорства.


Facebook ще започне да допуска и по-“откровени” публикации

© PCWorld България, pcworld

Всъщност Facebook вече от доста време насам се намира под натиска на обществеността за промяна на стандартите, които не позволяват публикуването в социалната мрежа на материали, включващи в определен контекст например секс или насилие. Това обаче води и до премахването на съвсем релевантно съдържание. Неотдавна например Facebook поднесе извинение за премахване на видео на шведска благотворителна организация за борба с рака, в което е била показвана проста анимация на женски гърди. През септември пък социалната мрежа предизвика нова вълна на негодувание, след като премахна важна снимка от Виетнамската война, която по-късно отново върна на място.


Facebook ще започне да допуска и по-“откровени” публикации

© PCWorld България, pcworld

За съжаление, от Facebook не казват почти нищо затова как точно смята да приложи тази евентуална промяна в политиката си и да започне да допуска до публикуване това “по-откровено” съдържание. “Ще работим с нашата общност и с партньорите си, за да изясним как точно да го правим”, заявяват Каплан и Ософски. По техните думи, различните култури имат различни стандарти, затова и решенията за допускане или не до публикация на даден материал често са доста субективни.

още по темата

Microsoft заплаши да свали от Azure социална мрежа заради антисемитски постове

Платформата Gab се гордее с това, че уважава свободата на словото, и доби особена популярност сред консерваторите и крайната десница
10.08.2018 / 04:32
Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.