Google обмисля отделен механизъм за търсене за мобилните устройства

Засега Google използва единен документен индекс за търсачката си, но в близките няколко месеца компанията ще направи отделен такъв за мобилните устройства, който ще бъде и този с по-висок приоритет, т.е. ще се обновява по-често и по-бързо.

В момента търсачката на Google откровено фаворизира уеб сайтовете с “отзивчив” дизайн, които са еднакво подходящи както за разглеждане както през стандартни компютърни системи, така и през мобилни устройства. Скоро обаче интернет гигантът изглежда ще въведе още една линия на разделение стандартни РС/мобилни джаджи. Казано по-точно, през следващите няколко месеца компанията ще внедри отделни механизми за търсене за компютрите и мобилните устройства. Това означава, че при въвеждане на една и съща ключова дума в търсачката на Google, потребителят може да получи различни резултати на РС-то и на смартфона си.

За целта Google ще индексира мобилните сайтове отделно – идея, която в компанията разглеждат още от миналата година. По-нататък компанията на практика ще използва два индекса за търсене – един за мобилни устройства, и един за настолни компютри. При това мобилният индекс ще бъде с по-висок приоритет , докато настолният ще бъде “по-малко актуален”, отбелязва онлайн изданието Search Engine Land. Тук вероятно става въпрос за честотата и скоростта на обновяване.

Тук е моментът да припомним, че с нарастването на броя на мобилните устройства и увеличаващия се брой търсения от тях Google вече нееднократно предприема стъпки в посока увеличаване на удобството на търсене през смартфони. Пример в това отношение е, както прословутият Mobilegeddon, за който загатнахме в началото, така и проектът Accelerated Mobile Pages, който също стартира официално тези дни.   

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.