15 пъти по-голям пазар на 3D принтерите през 2020-а предсказва Gartner

До края на 2016 г. производителите ще пуснат на пазара общо 455 772 принтера за 3D печат – над два пъти повече в сравнение с продадените 219 168 броя такива машини година по-рано. Въпреки, че се очаква темповете на растеж в сегмента да се позабавят, специалистите от Gartner предсказват, че към 2020-а доставките ще достигнат 6,7 млн. броя 3D принтери.

От доста време насам се говори, че 3D принтерите ще се превърнат в голям хит на пазара и макар в потребителския сегмент това все още да не се е случило, цялостната глобална картина показва, че тези очаквания започват да се сбъдват. Аналитиците от агенцията Gartner например изчисляват, че през тази година световният пазар на машини за обемен печат ще се удвои, а след 4 години той ще бъде цели 15 пъти по-голям.

Аналитиците очакват, че до края на 2016 г. производителите ще пуснат на пазара общо 455 772 принтера за 3D печат – над два пъти повече в сравнение с продадените 219 168 броя такива машини година по-рано. Въпреки, че се очаква темповете на растеж в сегмента да се позабавят, специалистите предсказват, че към 2020-а доставките ще достигнат 6,7 млн. броя 3D принтери.

Според изследователите от Gartner, 3D печатът вече не е нишова технология, а днес бързо се превръща в широкодостъпна такава. Еволюцията в оборудването и софтуера наред с непрестанно нарастващия набор от използвани материали стимулира ръста както в корпоративния, така и в потребителския сектор на 3D printing пазара, отбелязват те.

Друг интересен момент в последния секторен отчет на Gartner е технологичното разграничение, което отделя осем основни технологии за 3D печат: По мнението на аналитиците, най-популярна от тях към 2020 г. ще бъде т.нар. “екструзия” (натрупване на материала посредством специални шприцове) най-вече заради ниската цена на използвания за моделиране материал.


15 пъти по-голям пазар на 3D принтерите през 2020-а предсказва Gartner

© PCWorld България, pcworld

Стеролитографският 3D печат (при него апаратът придава форма на течна пластмаса, която в последствие изстива) също ще демонстрира стремителен подем, благодарение на усвояването на нови производства и нови материали за такъв печат, твърди още изследването на Gartner.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.