На РС фронта нищо ново: спадът продължава вече втора година

Според статистиката на Gartner, през Q3 2016 г. доставките на компютри по света са намалели с 5,7%. Така глобалният пазар на компютърна техника намалява вече 8-мо поредно тримесечие и това според аналитиците е най-дългият период на намаляващи РС продажби за цялата досегашна история.

Независимо дали ни харесва или не, неприятният факт, че световният пазар на компютърна техника продължава да намалява, си остава …ами факт. Това показват последните данни на аналитичната агенция Gartner, според които през третото тримесечие на 2016 г. доставките на компютри по света са намалели с 5,7% до общо 68,9 млн. устройства.

Според аналитиците, сред причините за тази печална ситуация са били относително ниските продажби на РС техника по време на т.нар. Back-to-school сезон, както и намалялото търсене на развиващите се пазари. Въпросното слабо търсене пък се обяснява с факта, че в очите на повечето потребители компютрите вече не са приоритетна покупка. Поради тази причина те не смятат за необходимо и да модернизират РС-тата си така често, както би трябвало. Не са малко и хората, които изобщо не смятат да купуват нов компютър, твърдят от Gartner.

Главната заплаха за компютърния пазар са смартфоните, които имат по-агресивен цикъл на обновление в сравнение с РС техниката, отбелязват още специалистите. Освен това, мобилните устройства са способни да се справят и с повечето ежедневни задачи, така че за невзискателните потребители те са пълноценен заместител на компютрите.

Според статистиката за производителите, през Q3 2016 намаляване на продажбите отбелязват по-големите компании, доставящи компютърна техника (Acer, Apple, Lenovo), като в някои случаи спадовете се измерват с двуцифрени числа. Неголям ръст на продажбите с едно цифрени измерения  отбелязват само HP, Dell и ASUS.


На РС фронта нищо ново: спадът продължава вече втора година

© PCWorld България, pcworld

Източник: Gartner

В крайна сметка глобалният пазар на компютърна техника намалява вече 8-мо поредно тримесечие. Това според аналитиците е и най-дългият период на намаляващи РС продажби за цялата история на пазара.

В същото време, някои производители изглежда са си извлекли поуките от това положение, отбелязват още от Gartner. Отбелязва се например усилването на позициите на хибридните устройства от тип 2-в-1, които се радват на устойчиви продажби (поне в САЩ), а това показва основните направления за евентуално по-нататъшно развитие на компютърната техника. Според аналитиците съществува и тенденция, потребителите да заменят старите си настолни компютри с нови не особено скъпи лаптопи.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.