Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

Най-новите обобщителни статистики на аналитичните агенции продължават да показват намаляващи продажби на дискретните видеокарти за РС. Но те показват също, че все още е твърде рано да отписваме този тип VGA решения, защото те все още носят значителни приходи за създателите си – особено в специализирания и геймърски сегмент на пазара.

Кривата на продажбите на дискретни графични карти за РС е низходяща вече от няколко години насам. А с намаляването на обема на този пазарен сегмент постепенно се ожесточава и конкуренцията между двамата основни конкуренти NVIDIA и AMD, коките се борят за място под слънцето. И макар да сме свикнали да виждаме NVIDIA във водещата роля, напоследък превъзходството изглежда “червените”, които успешно притискат “зелените” и възвръщат загубени по-рано позиции.

Свидетелство за това беше публикуван в края на август отчет на аналитиците от Mercury Research за доставките на видеокарти за настолни РС през второто тримесечие на 2016-а, който отбелязваше значителен ръст на пазарния дял на AMD: благодарение на усилията на  Radeon Technologies Group (RTG) “червените” са приключили отчетния период с 29,9 %., докато в периода януари-март тяхното парче от VGA тортата е било само 22,7 %. Още по-интересно изглежда цитираната от  AnandTech, статистика на агенцията Jon Peddie Research (JPR), която предоставя доста по-обширна информация за последните тенденции на пазара на дискретни графични ускорители за РС.


Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

© PCWorld България, pcworld

Според проучванията на тази компания, в периода от април до юни 2016 г. глобалният пазар на дискретни видеокарти за РС се е свил с 9,44 млн. броя. Този обем на продажбите е съвсем малко по-голям от досегашния минимум (9,38 млн. броя), отбелязан през второто тримесечие на миналата година. За сравнение, в разгара на икономическата криза през октомври-декември 2008 г., производителите са реализирали на пазара към 15,2 млн. такива видеокарти.


Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

© PCWorld България, pcworld

Отбелязване заслужава също фактът, че през второто тримесечие на настоящата година броят на продадените VGA устройства с AMD GPU чипове е нераснало спрямо предходното – от 2,72 млн бр. до 2,82 млн. бр. В същото време NVIDIA отбелязва нещо като личен антирекорд, продавайки едва 6,61 млн. графични адаптера, докато през януари-март обемът на реализираните GeForce модели е бил 9,2 млн. бр.


Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

© PCWorld България, pcworld

Именно така се формира и споменатото по-горе изменение в процентното съотношение на слезлите от конвейера GeForce и Radeon устройства през Q2 2016. То е показано и на графиката по-долу, наред с резултатите от доставките на дискретни VGA в света през последните 6,5 години.


Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

© PCWorld България, pcworld

Сивата прекъсваща крива на графиката представлява общия дял на Matrox и S3 Graphics 

Както става ясно, ако иска да възстанови предишното си най-добро позициониране на пазара (т.е. продажба на 3-4 AMD-базирани видеокарти от всеки 10), Radeon Technologies Group трябва да задържи тази позитивна тенденция и през оставащата част от годината, че и по-нататък. А голямо влияние на статистиката за третото, и особено за четвъртото тримесечие на 2016-а вероятно ще окаже търсенето на видео ускорители, базирани на 14/16 nm GPU чипове.

Следващата графика, подготвена от аналитиците на NVIDIA, показва, че засега все още е рано да отписваме от сметките настолните видеокарти като значим за РС пазара клас устройства, включително от гледна точка на финансовите показатели. През последното финансово тримесечие, продажбите на GPU чипове за геймърски видеокарти са донесли на “зелените” приходи в размер на $781 млн. срещу $661 млн. година по-рано. В същото време, продажбите на евтини (в основната си част) решения за масови РС видеокарти са осигурили общо някакви си $50 млн. приходи. За сравнение, доходите от реализация на ускорители за информационни центрове се оказва тройно по-висок, а тези от продажбата на професионални видеокарти – повече от четворно.


Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

© PCWorld България, pcworld

Графичните ядра за геймърски GeForce карти носят две трети от приходите на NVIDIA

За съжаление, конкурентите от Сънивейл не споделят публично аналогични резултати, така че да ги сравним, но и така картината на глобалния пазар на дискретна графика като че изглежда достатъчно ясна. Още една примерна графика от Jon Peddie Research отразява постепенното съкращаване на доставките (вследствие на вяло търсене) на дискретни видеокарти от среден и базов клас. Най-добре от всички се представят специализираните и геймърски графични ускорители.


Пазарът на дискретни видеокарти: малко занимателна статистика

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.