Над 900 милиона Android устройства засегнати от нова уязвимост

Сред засегнатите устройства са Galaxy S7, HTC 10 и One M9, Nexus 6 и Nexus 6P, Nexus 5X и дори наскоро обявения от BlackBerry DTEK50 сигурен Android смартфон

Тези дни стана ясно, че е открит сериозен пропуск засягащ смартфони и таблети с Android, който прави над 900 милиона устройства уязвими.

Засегнати са устройства с Qualcomm чипове, а опасността е от това, че хакери могат да поемат пълен контрол над устройството без потребителя дори да разбере. Специалистите в Check Point, които са открили уязвимостта я наричат “Quadrooter.”


Благодарение тази „дупка“ хакерът може да примами потребителя да инсталира зловредно приложение, което не изисква каквито и да е специални позволения. След като приложението бъде инсталирано, хакерът получава основен (root) достъп и може да прегледа цялото съдържание на устройството, дори да получи достъп до камерата и микрофона.

Сред засегнатите устройства са Galaxy S7, HTC 10 и One M9, Nexus 6 и Nexus 6P, Nexus 5X и дори наскоро обявения от BlackBerry DTEK50 сигурен Android смартфон.

От Qualcomm обявиха, че са се справили с уязвимостите и са изпратили софтуерните пачове към партньорите си. Очаква се те да бъдат разпространени от производителите през идните дни и седмици.

Google ще включи фикс за уязвимостта в септемврийското си обновление за сигурност.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.