Роботи заменят 60 000 от сътрудниците на Foxconn. Ще има ли и още?

Дали имаме основания да се опасяваме за работните си места? Някои икономисти смятат, че отговорът на този въпрос е положителен и очакват, че в близките десетилетия автомати ще “изядат” работата на 35% до 50% от заетите днес в редица производствени сфери.

Някои от мрачните предсказания в анти-утопичните произведения на писатетелите-фантасти определено започват да се сбъдват – поне в онази част, която вещаеше, че роботите ще отнемат хляба на хората. Не че тази тенденция датира от вчера, но определено е стряскащо да научиш за съкращаването на 60 000 работници, които са заменени с роботи. Именно това е направила компанията Foxconn, която в момента е най-големият производител на електроника в света.

В отчета на компанията се съобщава, че съкращаването на работните места от 110 хил до 50 хил. в една от фабриките е част от процеса на замяна на хората с роботи в “много производствени задачи”. Във Foxcon към момента работят над 1,2 млн. сътрудници, а от компанията активно внедряват робототехника и други иновационни производствени технологии за изпълнение на повтарящи се и рутинни задачи, с които доскоро са се занимавали хора – процес, който производителят започна още преди години.  От Foxcon обаче отбелязват, че с изтеглянето им от монотонната работа нейните сътрудници могат да се заемат с обучение, което да им позволи да се съсредоточат върху други важни елементи от производството с по-висока добавена стойност като изследвания, разработка, контрол на производствените процеси, контрол на качеството и др.

Икономистите обаче се опасяват, че активното внедряване на автоматизирани производствени процеси може да доведе до значително намаляване на работните места и до икономическа нестабилност. В скорошен отчет на Deloitte и Oxford University се изказва предположението, че в близките две десетилетия около 35% от работните места в света могат да изчезнат в резултат на автоматизацията. Изследователите Карл Бенедикт Фрей (Carl Benedikt Frey) и Майкъл Озбърн (Michael Osborne) пък предвиждат дори още по-песимистичен вариант за развитие на събитията в своя доклад “Бъдещето на заетостта”, публикуван през 2013 г. Те предполагат, че около 50% от сегашните работни места ще изчезнат в рамките на следващите 40-50 години.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.