$3,4 млрд. – рекордна глоба на ЕС за Google за неконкурентни практики

Нарушаването на европейските правила за конкуренция на пазара ще струват рекордно скъпо на Google, стана ясно, след като антимонополното разследване на ЕК срещу интернет гиганта вече е към края си. Глобата е почти тройно по-голяма от тази, наложена на Intel през 2009 г. по подобно обвинение.

Глоба в размер на годишния бюджет на малка държава ще наложат европейските институции на Google за нарушаване на правилата за пазарна конкуренция, приети в ЕС. Това стана ясно след като започналото през декември 2010 г. разследване срещу интернет гиганта, уличен в злоупотреба с доминиращо положение в сегмента на онлайн търсенето, наближи към края си. Както отбелязва британското издание The Telegraph, позовавайки се на свои осведомени източници, окончателния размер на глобата, предвидена по това дело може да достигне рекордната сума от $3,4 млрд. Това е почти три пъти повече в сравнение с най-голямата досега глоба, наложена за нарушаване на европейските правила за конкуренция – през 2009 г. по това обвинение на Intel беше наложена глоба в размер на $1,2 млрд.

Всъщност глобата може и да надхвърли посочената от британското издание сума, тъй като по принцип максималната глоба според законите в ЕС може да достигне 10% от приходите. Това значи, че в случая с Google глобата може да стигне и $7,4 млрд. По-важното е обаче, че интернет гигантът ще бъде задължен и да прекрати нарушенията. А те, както сигурно си спомняте, според разследващите органи на ЕК са в това, че Google манипулира резултатите в търсачката си с цел да позиционира по-добре собствените си интернет услуги и да дискриминира продуктите на конкурентите си.

Тук е мястото да припомним, че антимонополните органи на Евросъюза водят и друго разследване срещу гиганта, в което се опитват да докажат, че Google злоупотребява и с доминиращото положение на Android на пазара на мобилни ОС. Обвиненията по това дело бяха официално предявени в края на миналия месец. В този случай залозите са дори още по-големи, като се имат предвид приходите от реклами, които носят на Google мобилните приложения за Android. Според оценките на аналитичната компания eMarketer, тази година мобилните устройства носят повече от половината от чистите печалби на Google от реклама (около $43 млрд). Ако институциите на ЕС признаят Google за виновна и по това дело, това означава още една глоба в размер на до 10% от годишните приходи на компанията (т.е. до $7,4 млрд.) и съответните промени в текущия модел на разпространение на фирмените услуги и приложения под Android.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.