Защо Chrome, Firefox и Safari започнаха да блокират The Pirate Bay?

Простата причина е, че споменатите браузъри запознават съдържанието на най-големия торент тракер като “измамно”. Администраторите на The Pirate Bay обаче обещават скоро да оправят проблема с репутацията на сайта.

През последните години торент тракерът The Pirate Bay си спечели славата на “неубиваем” въпреки немалкото усилия дейността на онлайн ресурса да бъде ликвидирана. През последните дни се появиха подозрения, че в коалицията срещу тракера са се включили и разработчиците на браузърите, а причината за тях беше, че потребителите на някои от най-разпространените приложения за сърфиране, в частност Chrome, Firefox и Safari, са се сблъскали с предупреждение, че The Pirate Bay не е безопасен – нещо, което върви с автоматично блокиране на съответния сайт.

Място за паника обаче няма, защото всъщност тракерът не е целенасочено нарочен за блокиране. По всичко личи, че Firefox и Chrome например блокират сайта по същите причини, поради които блокират и много други.


Защо Chrome, Firefox и Safari започнаха да блокират The Pirate Bay?

© PCWorld България, pcworld

Google например се обосновава, посочвайки наличие на “измамно съдържание” (т.е. такова, което може да въведе потребителя в заблуда). Най-вероятно  тук просто става въпрос за реклама, която при клик върху банера може да зарази потребителските компютри с вирус, вместо да покаже това, което уж рекламира.


Защо Chrome, Firefox и Safari започнаха да блокират The Pirate Bay?

© PCWorld България, pcworld

Така или иначе, блокировката може да се преодолее по обичайния начин – просто като се потвърди желанието сайтът да бъде посетен въпреки потенциалната му опасност.

Междувременно, администраторите на The Pirate Bay информират, че вече работят над локализирането и оправянето на грешката и обещават скоро да оправят проблема с репутацията на сайта, така че браузърите отново да започнат да го смятат за “чист”.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.