ЕС се вдигна срещу Android с няколко сериозни обвинения

Еврокомисията официално обвини Google в нарушения на антимонополното законодателство на Съюза и в злоупотреба с господстващо положение на пазара.

Европейските институции в Брюксел отдавна следят изкъсо Google и разследват интернет гиганта за анти-конкурентни пазарни практики, но ето че вчера всичко това стига до своята кулминация превръщайки казуса в нещо наистина сериозно: Европейската комисия официално обвини Google в нарушения на антимонополното законодателство на Съюза.Обвиненията са насочени най-вече към мобилната операционна система Google Android и по-точно -  срещу злоупотребите на компанията с нейното господстващо положение на пазара на мобилни операционни системи.

Главен акцент в обвиненията се поставя върху факта, че Google отдава предпочитания в Android на собствените си услуги и приложения, а не на решенията на конкурентите. Освен това Еврокомисията не е доволна от това, че инструментът за търсене Google Search “е инсталиран предварително и зададен като търсачка по подразбиране на огромното мнозинство устройства, работещи под управлението на Android, които се предлагат на територията на Европа”. Обвиненията се позовават на материалите от антимонополните разследвания срещу Google, които ЕК започна още през април миналата година. в тях се казва, че с гореспоменатите и с други подобни действия Google лишава останалите компании от възможността да се конкурират ефективно с Android.

Тези официални обвинения са само последната капка в морето от антимонополни разследвания, които ЕС води срещу Google. Еврокомисията например още не е взела окончателно решение по делото за манипулиране на резултатите от Google търсенията с цел налагане на собствените интернет услуги. ЕК обаче е предявила официални обвинения ипо още три различни разследвания, касаещи интернет рекламите, събирането на новинарски материали с Google News и онлайн картите.


ЕС се вдигна срещу Android с няколко сериозни обвинения

© PCWorld България, pcworld

ЕС разполага с необходимите механизми да принуди Google да промени своя бизнес модел. Един от тях е възможността за налагане на глоба в размер на до 10% от годишните приходи на компанията по всяко от обвиненията. Общата сума на потенциалните глоби, които ЕС може да наложи на интернет гиганта по двете официално задвижени обвинения визлиза на около $14 млрд. Разбира се, Google има право да обжалва обвиненията в Европейския съд или да потуши конфликта с извънсъдебно споразумение с властите в Брюксел.

Последните обвинения обаче имат особено значение, тъй като представляват огромна заплаха за мобилния бизнес модел на Google. Факт е, че компанията извлича огромна финансова изгода от огромния ръст в популярността на Android устройствата, но главно благодарение на налагането на собствените услуги и, разбира се, на рекламите. По оценките на аналитичната компания eMarketer, през тази година повече от половината от чистите печалби на Google от реклами (около $43 млрд.) ще дойдат именно от мобилните устройства.

Така, ако ЕС успее да принуди Google да промени текущия си модел на разпространение на сосбтвените услуги и приложения в Android, като например забрани предварителното им инсталиране, компанията ще загуби доста значителна част от приходите си. По ирония на съдбата, в Европа делът на Android на пазара на мобилните ОС е най-висок в света – около 80% според оценките на IDC. За сравнение, в САЩ делът на Android е 59%.

От Google светкавично реагираха на отправените вчера обвинения на ЕК с изявлението, че бизнес моделът на компанията “обезпечава голяма гъвкавост и минимални загуби за производителите, докато едновременно с това предоставя на потребителите безпрецедентен контрол над техните мобилни устройства”. От Google също така дебело подчертават, че лицензионните споразумения на компанията с производители и разработчици имат изцяло доброволен характер и са необходими за обезпечаване на съвместимост в Android екосистемата.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.