Скандал! В Мрежата изтекоха данните на всички граждани на Турция

Няколко политически възвания на сайта, където е публикувана базата данни, навеждат на предположения за политически мотиви, но не хвърлят никаква светлина върху евентуалната самоличност на хакерите, които са направили белята.

Пробивите в информационната сигурност на различни организации и публикуването на всевъзможни компрометиращи и даже лични данни в Интернет са почти ежедневие в днешно време. Нерядко жертва на подобни “утечки” стават известни личности, политици или държавни институции, но не всеки ден се случва в Мрежата да изтекат личните данни на практически всички граждани на една държава.

Именно такъв прецедент обаче възникна тези дни, когато хакери публикуваха в Интернет база данни с информация за почти 50 млн. граждани на Турция. Информацията е поместена на устойчив на атаки сървър, който физически се намира в Румъния, но по понятни причини не можем да дадем линк – в края на краищата, разпространяването на такава информация е незаконно в повечето европейски страни.


Скандал! В Мрежата изтекоха данните на всички граждани на Турция

© PCWorld България, pcworld

Информационната утечка, за която информират редица онлайн източници, обаче е сериозна не само заради броя на хората, чиито данни са публикувани, а и заради това, че те могат да бъдат използвани за получаване на достъп до различни акаунти – както виртуални, така и реални (например банкови сметки). Иначе казано, базата данни съдържа информация, включваща национален идентификатор (номер ТС Kimlik), име, фамилия, имена на родителите, пол, дата и място на раждане, ID регистрации, пълен адрес …


Скандал! В Мрежата изтекоха данните на всички граждани на Турция

© PCWorld България, pcworld

Няколко политически възвания на сайта, където е публикувана базата данни, навеждат на някои предположения относно мотивите за този безпрецедентен акт, но не хвърлят никаква светлина върху евентуалната самоличност на хакерите, които са го извършили. Публикуваната база данни безспорно има потенциала да предизвика сериозен политически скандал, макар че до момента нито Турция, нито други страни са направили официално изявление по случая. Досега нито една хакерска група не е поела и отговорност за осъществения пробив.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.