Adobe Flash Professional отива в историята, HTML5 взема уеб-короната

HTML5 става доминиращ уеб-стандарт, след като и в самата Adobe осъзнаха непригодността на Flash за мобилния уеб свят. В резултат на това от компанията решават да прекратят съществуването на Flash Professional и да го превърнат в платформата Animate CC, която ще набляга на работата с HTML5 и поддръжката на всички уеб стандарти.

Изглежда в Adobe най-после са осъзнали, че в днешния Интернет, където стандартите все повече се диктуват от мобилните устройства, за мултимедийната платформа Flash остава все по-малко място при положение, че практически всички популярни сайтове и услуги (да споменем само YouTube) минават на алтернативни технологии.

Така, както обявява сама компанията в своя официален блог, Adobe прекратява пускането на нови версии на програмите за създаване на флаш-съдържание Flash Professional и от началото на 2016-а стартира друг проект. Той се нарича Animate CC и, както се очаква, в него основен акцент ще бъде работата с HTML5 и възможността за съхраняване на разработките в практически всички съществуващи формати, включително в SVG. По данните на самата Adobe, в момента една трета от цялото съдържание, създавано с помощта на Flash Professional се преобразува в HTML5.


Adobe Flash Professional отива в историята, HTML5 взема уеб-короната

© PCWorld България, pcworld

За уеб-революция обаче все още е рано да се говори, тъй като по същество платформата Animate не е принципно нов продукт, а по-скоро ребрендиран Flash Professional. Всъщност от компанията изрично отбелязват това в блога си, където съответният текст гласи “Flash Professional ще бъде преименуван в Adobe Animate CC”. В Animate ще си остане и поддръжката за добрия-стар флаш. В Adobe се надяват, че поне още известно време Flash съдържанието ще се търси от услугите за онлайн игри и транслация на видео, макар вече открито да признават, че доминиращия стандарт за уеб-индустрията ще бъде HTML5.

Изглежда тук е моментът да припомним и началото на края за Adobe Flash, което беше сложено с появата на Apple iOS и модата на смартфоните и таблетите. Тогавашния шеф на “ябълковата” империя  постоянно критикуваше тази технология като неподходяща за мобилните устройства. А колкото до Android, то последните обновления на Flash Player за тази ОС излязоха още през 2013 г. и бяха съвместими само с Android 2.x, 3.x и 4.0.x. А ето и как може да се обобщи накратко историята на Adobe Flash:


Adobe Flash Professional отива в историята, HTML5 взема уеб-короната

© PCWorld България, pcworldTwitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.