Биткойните са равноправна валута в ЕС, постанови Европейският съд

При това всички операции, свързани с обмен на биткойни на територията на ЕС ще подлежат на облагане със същите данъци, с каквито се облагат и операциите с традиционните валути, гласи още решението на Европейския съд.

За биткойните сме слушали достатъчно много, за да знаем, че с тях не могат да се купят краставици например … както и куп други неща, въпреки, че по принцип минават за пари. Причината за това, е, че тяхното съществуване като официално платежно средство не се признава навсякъде. В Европейския съюз обаче криптовалутата вече ще се ползва с изцяло равноправен на другите валути статут. При това всички операции, свързани с обмен на биткойни ще подлежат на облагане със същите данъци, с каквито се облагат и операциите с традиционните валути. Това е постановил наскоро Европейският съд, съобщава онлайн изданието на Wall Street Journal.

Според наличната информация, Европейският съд е взел решението си след искане от Шведските власти за разяснение относно това дали биткойните са пари или стоки. След съответните консултации върховната съдебна институция на ЕС е решила, че, след като са създадени като средство за разплащане, биткойните трябва да се разглеждат като пари, а не като стока.

Интересно е да се отбележи, че европейският подход към този въпрос около bitcoin валутата е радикално различен от този на властите в САЩ. Само преди месец американската комисия за борсова търговия реши, че биткойните и другите криптовалути не са пари, а трябва да се разглеждат като стоки като златото или среброто например. Така в САЩ биткойнните попадат под управлението на законодателството, което се занимава с обмена на стоки.

Според някои аналитици обаче, в САЩ също назряват законодателни промени по отношение на криптовалутите, които в крайна сметка ще ги приравнят на традиционните пари.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.