Flash губи войната за Мрежата и повечето сайтове в нея

Само за последните четири години повече от половината сайтове в Интернет са се отказали от използването на Flash, показва последната статистика.

Войната срещу Flash съдържанието в Мрежата започна още преди години и по всичко личи, че тя в крайна сметка ще бъде успешна. Причините бяха повече от ясни и бяха свързани най-вече с постоянно откриваните във Flash критични уязвимости и недобрата оптимизация на самата технология, водеща до ниска производителност при разглеждането на уеб съдържанието.

А въпреки, че много уеб ресурси и компании започнаха активно да работят срещу Flash едва напоследък, през последните няколко години също е постигнат доста значителен напредък, показват скорошни статистики (на диаграмата по-долу). Само за последния месец пък бяха взети редица крути мерки срещу този уеб стандарт: Amazon забрани използването на Flash-банери в сайтовете си, браузърът Chrome по подразбиране започна да блокира някои Flash елементи на уеб страниците, всички версии на Flash се блокират и от Firefox. А още от началото на годината YouTube използва HTML5 по подразбиране в браузърите Chrome, IE 11, Safari 8 и Firefox.

Последният бастион на Flash изглежда остават рекламните банери. Те обаче също скоро ще  станат история, ако се съди от тенденцията, която се забелязва в данните на Statista за последните 4 години. Според тях, от 2011-а насам броят на сайтовете, използващи Flash е намаляло с почти 50%, като делът им в Мрежата е вече само 22%.


Flash губи войната за Мрежата и повечето сайтове в нея

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.