AMD отделя GPU бизнеса си в нова компания - Radeon Technologies

Независимо от факта, че новото подразделение Radeon Technologies ще осъществява отделно от AMD своята финансово-стопанска дейност, двете компании ще продължат да си сътрудничат в сферата на интеграцията на GPU и CPU, гласи официалната информация.

Сигурно всички знаем за основната дилема на компанията AMD, разкъсвана между своя CPU, бизнес, който от известно време насам доста се задъхва, и GPU бизнеса, който, напротив, просперира. Е, в AMD изглежда са намерили решение на дилемата и то е кардинално – компанията е взела решение да отдели своето производство на видокарти и графични процесори в собствено подразделение. То ще се нарича  Radeon Technologies и е резултат от процес, който в AMD наричат “стратегическо преструктуриране”.

Новото подразделение Radeon Technologies ще се управлява от новоназначен изпълнителен вицепрезидент. Първият, който ще заеме този пост е инженерът-разработчик Раджа Кодури (Raja Koduri, на снимката долу), който ще се отчита пред и ще изпълнява задълженията си в тясно сътрудничество с досегашния президент и главен изпълнителен директор на AMD д-р Лиза Су (Dr. Lisa Su).

Шефут на новата Radeon Technologies - Раджа Кодури (Raja Koduri)

Според официалната информация, независимо от факта, че новата компания Radeon Technologies ще осъществява отделно от AMD своята финансово-стопанска дейност, двете компании ще продължат да си сътрудничат в сферата на интеграцията на GPU и CPU. И би трябвало – в края на краищата именно хибридните (APU) решения на AMD са най-успешните на пазара …което напоследък не може да се каже за фирмените “неинтегрирани” процесори и дискретни видеокарти.

Дали новото подразделение ще окаже позитивно влияние върху бизнеса и пазарните позиции на AMD в различните сегменти? Това ще става ясно тепърва.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.