Защо е толкова трудно да се разработват мобилни приложения?

На този въпрос отговаря ново проучване на Telerik, a Progress Company, в което компанията изтъква основните предизвикателства и трудности трудности при създаването на мобилни приложения.

Повече от половината разработчици (57%) доскоро или никога не са създавали мобилно приложение, а основни причини за забавянето на тези разработки са ограничените ресурси и и липса на установени процеси. Това установява ново проучване на Telerik, a Progress Company, която през юни е анкетирала 3000 ИТ специалисти с цел да хвърли повече светлина върху състоянието на разработката на мобилни приложения. Днес компанията обяви резултатите от него, а ето и какво показват главните изводи от него:

- Нужни са правилните решения, ресурси и процеси

На фона на нарастващите интерес и потребление на мобилни приложения разработването им расте със значително по-нисък темп от очакваното. Над половината от анкетираните отскоро се занимават с разработка на мобилни приложения. По-малко от половината от разработчиците - 47%, разработват средно по едно функционално мобилно приложение на година.

Запитани кои са факторите, които възпрепятстват създаването на мобилни приложения, участниците цитират непрекъснато променящите се технологии и принципи на разработка на приложения (16%), липсата на време (19%) и подходящи инструменти (15%), както и съществуващите бюджетни ограничения.

State of Mobility Survey 2015

 

- Създаването на мобилни приложения, съобразени с потребителското преживяване, е ключова предпоставка за успех

Най-често цитираната от участниците в проучването причина за разработка на мобилни приложения е подобряване на оперативната ефективност. Други ключови фактори са създаване на нови възможности за приходи (39%), увеличаване продуктивността на служителите (38%), подобряване обслужването на клиентите (35%) и осигуряване на по-добро взаимодействие с клиентите (34%).

Според 44% от анкетираните потребителското преживяване е най-важната част от всяко приложение, следвано от леснотата за поддръжка (24%), производителността (15%) и сигурността (11%).


Защо е толкова трудно да се разработват мобилни приложения?

© PCWorld България, pcworld

- Необходимост от по-гъвкав подход за разработка, съобразен с разнообразието от платформи

Докато разработчиците на софтуер изпитват недоволство от постоянно променящите се практики и липсата на решения, които да улеснят процеса на разработка, голяма част от тях все още не са се спрели на конкретен подход за създаване на мобилни приложения. Най-предпочитан сред участниците в проучването е хибридният подход (33%), следван съответно от „native“ (25%) и уеб подхода (19%), като разликата между трите е незначителна.

Проучването показва също, че разработчиците създават приложения за всички съвременни платформи. Най-голяма част от анкетираните - 76%, разработват за Android, 63% за iOS, а 40% за Windows Phone. Над 80% от разработчиците с фокус върху iOS създават приложения и за Android. Въпреки че многоплатформеният подход за разработка на приложения е задължително изискване за повечето мобилни приложения, той е и едно от основните предизвикателства пред разработчиците според над една-трета от анкетираните.

- Нови предизвикателства за разработчиците на приложения

Запитани за бъдещето на мобилните приложения, разработчиците цитират редица платформи, в допълнение към мобилните, за които предстои да разработват приложения – уеб (87%), десктоп (62%), „Интернет на нещата“ - IoT (22%), носими устройства (wearables) (6%) и други.

Следващото голямо течение в разработката на приложения в сферата на IoT ще бъдат носимите устройства като Apple Watch, сочат резултатите. Над една-пета от участниците в проучването сериозно планират да създадат приложение за носими устройства през 2015 г., като 45% от тях ще разработват приложения за Apple Watch. Тенденцията се потвърждава и от друго проучване с фокус върху IoT, което компанияъа Progress, част от която е Telerik, обяви през юни.

Още информация по темата за разработката на мобилни приложения може да се намери в цялостния доклад и пълните резултати от проучването, достъпни в PDF файл, който може да бъде свален от тук.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.