Европа разследва Qualcomm за даване на подкупи

Европейската комисия започна две разследвания срещу най-големия производител на чипсети за мобилни устройства, които имат за цел да установят дали компанията е нарушила законите за честната конкуренция.

Европейската комисия започна две разследвания срещу най-големия производител на чипсети за мобилни устройства Qualcomm, които имат за цел да установят дали компанията е нарушила законите за честната конкуренция.

По информация на Ройтерс европейските власти трябва да изяснят дали Qualcomm е давала подкупи на служители на компании производители на смартфони, за да се съгласят да купуват чипсетите наQualcomm, вместо от други компании.

Второто разследване е свързано с проверка дали компанията изкуствено е занижавала цените на продукцията си – под тяхната себестойност. Компанията може би е правила това, за да измести от пазара своите конкуренти, които не могат да си позволят да продават на аналогични цени.

Започнахме разследванията, тъй като искаме да се уверим дали търсенето се определя от технологичността на продуктите. Електронните устройства са много популярни и искаме да знаем дали потребителите са платили за съответното качество при покупката си, коментира еврокомисарят по въпросите на конкуренцията Маргрете Вестагер.

Разследването за подкупите Европейската комисия е започнала по собствена инициатива, а това за цените е стартирало след получаване на жалба.

Уведомиха ни, че Европейската комисия е започнала разследване на два аспекта от дейността на Qualcomm в областта на продажбата на мобилни процесори, съобщиха от компанията. Огорчени сме от тази стъпка на Еврокомисията, но оказваме всякакво съдействие за събиране на информацията и ще продължим сътрудничеството с Еврокомисията. Също така сме убедени, че претенциите срещу компанията ни са несъстоятелни.

През 2010 година Qualcomm бе обвинена в нарушение на антимонополното законодателство от британския разработчик на чипове Icera, която година по-късно бе придобита от корпорацията Nvidia.

През 2005-а срещу Qualcomm бе стартирана цяла кампания, свързана с нарушение на патентното законодателство. В нея се включиха Ericsson, Nokia, Broadcom, Panasonic, NEC и Texas Instruments. В края на 2009-а всички конфликти бяха разрешени по един или друг начин, включително с лицензионни съглашения или глоби.

През февруари тази година китайските регулатори глобиха Qualcomm с 975 млн. долара за нарушаване на законите за честната конкуренция. По време на разследването се изясни, че компанията е карала местни производители на смартфони да надплащат за своите чипсети. В крайна сметка компанията се съгласи да направи промени в ценовата си политика.

Qualcomm е американска компания със седалище в Сан Диего, Калифорния. Тя е най-големият производител в света на чипсети за смартфони и таблети. Най-популярните й продукти са чиповете Snapdragon. Според анализаторската компания Strategy Analytics, Qualcomm държи около 51% от световния пазар на чипсети и около 64% от пазара на сигнални процесори.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.