Skype for Web вече работи и с Linux, а скоро – и без плъгини

Разработчиците на Skype обявиха официално достъпността на уеб услугата във всички страни по света. Разширен е и списъкът с поддържаните операционни системи, който вече включва Linux, Mac OS X, и Chrome OS, а скоро уеб приложението ще премине и към WebRTC, с което ще отпадне нуждата от плъгини.

След като преди няколко дни Microsoft обяви, че ще “съкрати” своята комуникационна програма Skype само до настолно приложение, може би някои потребители са останали с впечатлението, че единственият начин за ползването му ще е свързан с инсталацията на такова. Това обаче не е така: функционалността на Skype е налична и под формата на уеб услуга. Наистина, доскоро тя беше достъпна само в някои страни, но от вчера официално Skype for Web е на разположение навсякъде по света.

Но това не е единствената добра новина от щаба на разработчиците на IM приложението. Разширен е не само списъкът на поддържаните държави, но и този с поддържаните операционни системи. Сега уеб версията на Skype работи не само под windows, но също така под Linux, Mac OS X, и Chrome OS, както и в браузърите Chrome, Safari, Firefox и Internet Explorer.

Skype for Web вече работи и с Linux, а скоро – и без плъгини

Засега потребителите на Chrome OS могат да използват само текстов чат, тъй като за тази операционна система няма плъгини, добавящи поддръжка за гласови и видео обаждания. Вбъдеще обаче Skype ще използва програмния интерфейс за мрежови комуникации в реално време WebRTC, което значи, че скоро няма да се налага използването на плъгини нито за Chrome OS, нито за която и да било друга операционна система. Всичко което ще трябва да направи потребителят, е да разреши на сайта web.skype.com да използва микрофон и уеб камера.

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.