Стабилен ръст бележи е-търговията у нас през 2014-а

Инсталациите на платформи за електронни магазини през последната половин година в страната са се увеличили с близо 50 процента, установява проучване на компанията СуперХостинг.БГ, според която тази тенденция ще се запази през 2015 г. и 2016 година.

Онлайн търговията у нас бележи стабилен ръст през 2014 г., а очакванията са тази тенденция да се запази през 2015 г. и 2016 година. Българите, които са пазарували в интернет през отминалата година, са се увеличили с 25% в сравнение с 2013 година, отбелязват от родната хостинг компания СуперХостинг.БГ. Според специалистите, сходна тенденция се наблюдава и в Европейския съюз, като през 2014 г. 47% от потребителите с достъп до интернет в него са пазарували онлайн, а прогнозите са приходите от електронна търговия в Европа да достигнат до 4.4% от БВП към 2016 година. Броят на работните места на Стария континент, обвързани директно или индиректно с този технологичен бранш, е достигнал 2 000 000.

По данни на СуперХостинг.БГ, инсталациите на платформи за електронна търговия в България през последните шест месеца са се увеличили с близо 50%, в сравнение с предходния период. Над 65% от всички нейни клиенти към момента използват за сайтовете си готови CMS (Content Management System) платформи, като близо 22% от тях развиват онлайн магазини. Най-използваните платформи за електронна търговия у нас са OpenCart с 6.43%, WordPress WooCommerce с 3.11% и Joomla Virtuemart с 2.87 процента.

Според представители на СуперХостинг.БГ, сред ключовите фактори за развитието на този тип уеб проекти са значително по-ниските разходи, в сравнение със създаването на физически магазин, много по-голямата аудитория, която може да бъде достигната в интернет, както и навлизането на редица нови платформи, които позволяват на непрограмист да си направи онлайн магазин буквално за един ден и с минимални средства. Такива са както системи с отворен код като WordPress и Joomla, развивани от независими общности от програмисти, така и фирмени платформи за лесно стартиране на онлайн магазини, каквато е Shopiko на СуперХостинг.БГ.

„Налагането на подобни софтуерни системи направи самото създаване на магазин изключително лесно от техническа гледна точка и постави акцента върху предлаганите продукти, маркетинговите усилия и качеството на обслужване на интернет търговците. Затова и очакваме през тази и следващата година броят на този тип уеб бизнеси в България да нараства устойчиво“, коментира Любомир Русанов, управител на СуперХостинг.БГ.


Стабилен ръст бележи е-търговията у нас през 2014-а

© PCWorld България, pcworld

Twitter icon Facebook icon
Този сайт използва бисквитки (cookies). Ако желаете можете да научите повече тук.